Североизточна България се съвзема от водната стихия

Североизточна България се съвзема от водната стихия
От Здравната инспекция съветват водата да не се пие и да не се ползва за готвене, тъй като след обилните дъждове показателтие на водата са лоши. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Обстановката в Североизточна България постепенно се нормализира от водната стихия, която взе жертви и нанесе невиждани материални щети.

Жертвите на наводнението във Варна станаха 11, след като вечерта в петък бе открито още едно тяло във водата на канала в квартал „Аспарухово”. Сред загиналите са и две деца. Според официалната информация един човек е загинал в Добрич след стихията, неофициално се съобщава за още две жертви на наводнението.

Образувано е досъдебно производство за наводнението в "Аспарухово". Започва оценка на щетите, както на общинските, така и на частните сгради. Данните ще бъдат предоставени на Комисията по бедствията и авариите. Ще се търсят възможности за подпомагане на пострадалите с индивидуални помощи, след решение на Общинския съвет.

Ситуацията в кв. „Аспарухово” постепенно се нормализира

През нощта в района не е валял дъжд. Електричеството в района е възстановено. Спасителни екипи ще продължат и днес да разчистват пътните артерии и малките улички в квартала. Улиците все още са задръстени от наноси и кал. Автомобилите, които бяха повлечени и струпани в дворовете на къщите, вече са вдигнати.

БЧК – Варна ще почиства улиците в засегнатия варненски квартал „Аспарухово” и кани всички желаещи да помогнат с доброволен труд. Сборният пункт на БЧК на ул.”Братя Шкорпил” 3 е от 09.00 часа. Освен по улиците доброволческа маса ще бъде концентрирана и в наводнените домове.

От Здравната инспекция съветват водата да не се пие и да не се ползва за готвене, тъй като след обилните дъждове показателтие на водата са лоши.

По-спокойна нощ и в Добрич

Част от улиците в Добрич вече са се отводнили почти напълно. Все още под вода е улица „Индже войвода”. През изминалата нощ водата там е спаднала с около метър. Седем семейства, чиито къщи са се намирали на тази улица, остават без дом, предаде Нова телевизия.

В Добрич също има предупреждение водата да се употребява за пиене и готвене. Много от хората продължават да са без ток заради опасност от авария в наводнените райони.

Над 300 къщи във Великотърновска област остават под вода

Активизирали са се свлачища в цялата област. Повреден е и прохода на републиката и към този момент остава затворен за движение. Водите на р. Белица и Янтра вече са се върнали в коритата си. Продължава работата по мостове, където течението на реката е запушено с дървета и земна маса. Сформирани са комисии, които тръгват да описват щетите около къщите, засегнати от бедствията.

Президентът Росен Плевнелиев и европейският комисар за международното сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи Кристалина Георгиева ще посетят най-тежко засегнатите от наводненията райони на Варна и Добрич.

#България #стихия #наводнение #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници