Атентат причинил взрива на газопровод в Украйна?

Атентат причинил взрива на газопровод в Украйна?
Газопроводът избухна във вторник вечер, няма пострадали. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на вътрешните работи на Украйна смята, че причина за аварията на газопровода в Полтавска област във вторник вечер е атентат.

Взривът на украинския газопровод Уренгой – Ужгород е предизвикан от взривно устройство. Това заяви в сряда украинският вътрешен министър Арсен Аваков, цитиран от РИА Новости. Според Аваков следствието предполага, че взривното устройство е било заложено при опорите на газопровода. То е произвело два малки и един по-голям взрив. Аваков допълни, че експлозията е избухнала на мястото, на което се събират четири тръби, което според него не може да бъде случайност.

От ведомството посочиха, че взривът не е случаен, а е добре планирана диверсия, която имала за цел да дискредитира газопреносната система на Украйна. Атентатът се случил часове след като „Газпром“ едностранно напуснал тристранните преговори с Украйна и Европейската комисия за уреждане на газовия дълг на Киев.

Най-малко 10 млн. куб. м газ са изгубени от газопреносната система на Украйна при атентата, съобщи Министерството на енергетика и въгледобива на Украйна.

Прокуратурата е завела наказателно производство за взрива, като предварителната правна квалификация на инцидента е за углавно престъпление терористичен акт според Наказателния кодекс на страната, съобщава се на сайта на ведомството.

Министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк от своя страна поиска от „Нафтогаз“, министерството на вътрешните работи и службата за сигурност на страната спешно да засилят контрола по украинските газопроводи, предаде УНН.

„Още преди няколко седмици ние предвидихме, че ще бъдат планирани провокации, чиято цел е да подкопаят репутацията на Украйна като надеждна транзитна държава и да узаконят строежа на „Южен поток“, изтъкна Яценюк.

Russia Today отбелязва, че газопроводът Уренгой – Помари – Ужгород свързва находище в северната част на Западен Сибир с Ужгород в Западна Украйна, а по-нататък газът се транспортира към крайни потребители в Централна и Западна Европа.

Руската част от газопровода се управлява от газовия гигант „Газпром“, а украинската – от „Укртрансгаз“.

От своя страна „Газпром“ обвини Украйна, че не поддържа добре газопреносната си мрежа, предаде AFP.
„Ние правим достатъчно инвестиции, за да поддържаме системата си за доставка на газ. Не може да се каже същото за украинската система. Газопроводите остаряват и така стават инциденти“, заяви вицепрезидентът на компанията.

„Това не е първият инцидент по украинската система за пренос на газ и смятам, че ще има и други, тъй като системата има нужда от поддръжка. Амортизирането на тръбите е неминуемо“, посочи той.

 

#газопровод #Украйна #Киев #Арсений Яценюк #Газпром #Нефтогаз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници