Няма да има референдум за задължително гласуване

Няма да има референдум за задължително гласуване
Михаил Миков, Бойко Борисов и Янаки Стоилов на днешното заседание. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народното събрание отхвърли предложението за провеждане на национален референдум, внесено от президента на Република България и от инициативен комитет.

Решението беше взето с 88 гласа "За", 71 против и 26 въздържали се. От ДПС всички гласуваха против, от Коалиция за България един депутат гласува със "За".

Депутатите отхвърлиха предложението да бъдат гласувани поотделно всеки един от въпросите, които да бъдат включени в референдума.

Преди това парламентът не прие и предложение на Янаки Стоилов въпросът за задължителното гласуване да бъде формулиран така: „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на парламентарни избори за български граждани, живеещи на територията на Република България, последвано от налагане на санкции при негово неоправдано неупражняване?”.

Близо четири часа парламентът обсъжда на извънредно заседание подкрепеното от Инициативния комитет предложение на президента Росен Плевнелиев за референдум.

Дебатите в пленарната зала започнаха едва в 16:30 ч., тъй като председателят на НС Михаил Миков обяви почивка в 14:00 ч., за когато бе насрочен часът на заседанието.

Отлагането с 2 часа и половина на дебатите бе заради това, че от президентската институция никой не дойде в парламента на дискусията за референдум.

#референдум #Парламент #гласуване #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници