ЕК ще подкрепи "Южен поток" след отстраняване на нарушенията

ЕК ще подкрепи "Южен поток" след отстраняване на нарушенията
Европейската комисия е готова да подкрепи проекта "Южен поток", ако бъдат отстранени нарушенията на третия енергопакет на ЕС, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия е готова да подкрепи проекта "Южен поток", ако бъдат отстранени нарушенията на третия енергопакет на ЕС, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

"В момента този проект нарушава европейското законодателство. Мисля, че ако нарушенията бъдат отстранени, ще може да го подкрепим", каза Йотингер на пресконференция във Виена, цитиран от БГНЕС.

Коментарът бе направен след провала на преговорите между Русия и Украйна за цената на газа.

Третият енергопакет забранява една компания едновременно да добива, транспортира и продава суровината. Брюксел смята, че по този начин се стимулира конкуренцията, докато "Газпром" възприема въпросният документ като дискриминационен спрямо европейския пазар.

България  спря работата по "Южен поток" по настояване на Брюксел до отстраняването на други нарушения на енергопакета, свързани с конкурса за избора на строител и оператор на българския участък от газопровода.

Миналата седмица Гюнтер Йотингер съобщи, че преговорите за „Южен поток“ между ЕК и Русия са прекратени.

„Ние получихме мандат от страните членки за провеждане на преговори с Русия. Тези преговори се провеждаха на работно ниво. Към момента те не се провеждат поради простата причина, че руските партньори се обърнаха към Световната търговска организация - те поставят под въпрос съответствието на европейското законодателство с правилата на СТО“, посочи Йотингер.

Еврокомисарят призова ЕС да излезе с твърда и единна позиция срещу Русия след спирането на строежа на газопровода „Южен поток“, за да накарат „Газпром“ да се съобразява с европейското законодателство.

 

#Гюнтер Йотингер #Йотингер #Брюксел #ЕС #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници