Открита е гравюра на Пловдив от XVI век

Открита е гравюра на Пловдив от XVI век
Небет тепе Снимка: plovdivbg.info
A A+ A++ A

Гравюра на Пловдив от XV-XVI век, съхранявана във Ватикана, показва как е изглеждал градът през онези векове. Гравюрата доказва, че на Небет тепе е имало 14-метрова кула и крепостни стени. Тя е правена 50 години по-рано и от най-старата известна до сега илюстрация на Пловдив от 1533 година, предаде Радио „Фокус“ – Пловдив.

„Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров е поел ангажимента Пловдив да получи копие от гравюрата“, каза кметът Иван Тотев.

Димитров е обещал още да помогне с каквото може за реализирането на проекта за Небет тепе. Бившият зам.-министър на културата и настоящ зам.-кмет на София Тодор Чобанов, който е пловдивчанин, ще предостави на Община Пловдив архивни снимки на града от края на ХІХ век. Ще бъдат възстановени и 14-метровата кула, и част от крепостната стена, така както са били.

В момента Пловдив кандидатства по Норвежката програма за финансиране на този проект, на стойност около 4 милиона лева.

„Но дори това да не се случи, общината ще финансира сама проекта, а инвестицията ще може да се изплати за една година. Проектът ще допринесе за възстановяване и опазване на културното наследство за бъдещите поколения“, коментираха от общината.

#Пловдив #Божидар Димитров #Димитров #Тодор Чобанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници