Проливните дъждове нанесоха сериозни щети в страната

Проливните дъждове нанесоха сериозни щети в страната
Проливните дъждове нанесоха щети, очаква се да вали до 20 юни всеки ден. Снимка: sedmastruna.blogspot.com
A A+ A++ A

Проливни дъждове се изляха над Варна. 48 л/кв. м дъжд е паднал в морската столица във времето между полунощ до 10 ч. в понеделник сутринта, съобщиха за „Дарик“ от местния филиал на НИМХ. Най-силни валежите са били в интервала между 7 и 7:30 ч., когато е отчетена интензивност от 90 л/кв. м. Средната месечна норма за морския град е около 50 л/кв. м.

Подадени са 20 сигнала от граждани и институции до Областното управление на „Пожарна безопасност и защита на населението“. Повечето от сигналите са за наводнени избени помещения в жилищни блокове, но приоритетно се работи по отводняването на обществени сгради.

Отводняват се сградите на Акушеро-гинекологичната болница, Медицинския център в Аспарухово, детска ясла и заведения на Алея Първа. Две дървета са паднали, няма пострадали хора. Летището и пристанището работят нормално.

Според синоптиците се очакват още валежи до края на седмицата. Прогнозите са да вали всеки ден до 20 юни.

60 къщи в Павелбанското село Турия бяха наводнени, а жителите – евакуирани, след обилните валежи в неделя, когато двуметрова вълна заля къщите им.

Няма жертви, а възрастна жена, изпаднала в шок, е настанена в болница. Спасителни екипи на Гражданска защита, пожарникари и граждани са отводнявали пострадалите сгради. Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова е координирала спасителните дейности.
Пороите в столицата нанесоха сериозни щети и на катедралния храм „Св. Александър Невски“. Заради дъждовете в олтарното пространство между централния и южния Свети престол е тръгнал сериозен теч, информира „Преса“.

Стенописите в храма не са засегнати, но кубетата са пробити. Тивериополският епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на катедралата, който се грижи за най-голямата ни църква вече пета година, успял да реагира много бързо. След направен оглед на покрива той бил закърпен от опитен майстор. Средствата са осигурени чрез дарение.

#Александър Невски #дъжд #Варна #Турия #Живка Аладжова #Стара Загора #църква #Аспарухово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници