ГЕРБ при президента с два сценария за задължителния вот

ГЕРБ при президента с два сценария за задължителния вот
Лидерът на ГЕРБ ще предложи варианти да предсрочните избори. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ГЕРБ обмислят поне две стратегии за Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев във вторник и за бъдещото си поведение до предсрочните избори, съобщи  "Труд", позовавайки се на източник от партията.

Първата стратегия е да се поискат избори на 28 септември, дата за оставката на кабинета "Орешарски", референдум за задължително, мажоритарно и електронно гласуване заедно с вота. За този сценарий хората на Бойко Борисов се надяват решението на ВАС да е в полза на инициативния комитет. Той събра 500 000 подписа за задължителния вот, но от ГРАО не признаха всички. Сега парафите са досъбрани и могат да бъдат проверени за 5 дни. Ако това стане, парламентът е длъжен да свика референдум.

Вторият сценарий предвижда ГЕРБ да гласува с БСП за референдум, при който задължителен вот има само в рамките на България. Така партията ще се спаси от подозрението, че работи в комбина с ДПС, които не искат задължително гласуване. Ако във вторник не стане ясно кога ще има оставка на властта, ГЕРБ обаче обмисляли и бойкот на парламента.

Лидерът на БСП Сергей Станишев няма да даде предложение кога да са изборите. В събота той заяви пред БГНЕС, че хората са уморени от конфронтацията между партиите и е необходим диалог.

ДПС също ще си мълчат за датата на изборите на КСНС.

#Консултативния съвет по национална сигурност #Росен Плевнелиев #Бойко Борисов #Борисов #Сергей Станишев #БСП #ДПС #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници