Всеки трети ром в Брюксел е от България

Всеки трети ром в Брюксел е от България
Броят на ромите в Брюксел е нараснал чувствително след разширяването на ЕС през 2007 г. (с България и Румъния). Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

10 000 роми живеят в Брюксел, от които 3600 са дошли от България, 4000 са от Румъния, 2000 са от държави от бивша Югославия, а 300 са от Словакия. Това съобщават местните медии, като се позовават на данни от книгата „Роми в движение“, чийто автор работи за Центъра за приобщаване в белгийската столица.

Броят на ромите в Брюксел е нараснал чувствително след разширяването на ЕС през 2007 г., когато към съюза се присъединиха България и Румъния, отчитат експертите.

Лошият образ на ромите в белгийската столица се дължи главно на действията на малка група бездомни словашки цигани, отбелязва изданието. Тези бездомници били „особено уязвими“, защото в продължение на три поколения били дискриминирани и оставени без работа в своята родина.

Останалата част от ромите от Брюксел най-често работели законно, като самонаети и в областта на строителството, чистотата и събирането на метални отпадъци.

Заклеймяването на ромите от обществото не дава възможност за определянето на сериозен подход към тях, коментира авторът на книгата.

#трети #ром #Брюксел #България #Словакия #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници