Турски институт нарече уличаващи Ердоган записи "монтаж"

Турски институт нарече уличаващи Ердоган записи "монтаж"
Документът бе публикуван дни след като председателят на турския парламент отхвърли искането на опозицията Ердоган да бъде разследван, заради обвинения в корупция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турският институт Тюбитак внесе експертен доклад в прокуратурата в Анкара, в който се казва, че изтеклите записи, на които се твърдеше, че се чува гласът на премиера Реджеп Ердоган „са монтаж“.

Няколко телефонни разговора бяха публикувани в интернет преди местните избори на 30 март, като в един от тях Ердоган иска от сина си Билал да превърне “в нула” милиони евро в брой, съхранявани в няколко къщи.

Турският министър-председател отрече записите да са автентични.

Експертният доклад потвърждава твърденията на Ердоган, че записите са били манипулирани.

“Това, което привлече вниманието ни в монтажа, е фактът, че той е използвал интересен метод за формиране на желани нови думи чрез използване на срички, отрязани от други записи”, посочват експертите в доклада.

Документът бе публикуван дни след като председателят на турския парламент отхвърли искането на опозицията Ердоган да бъде разследван, заради обвинения в корупция.

Правителството неколкократно отрече твърденията, като обвини движението на базирания в САЩ ислямски проповедник Фетула Гюлен, че стои зад разследванията за корупция. 

#Реджеп Ердоган #записи #корупция #Фетула Гюлен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници