Попова: България е била най-силна с образовани владетели

Попова: България е била най-силна с образовани владетели
„България е била най-силна тогава, когато е имала образовани владетели, просветен народ, силно развиваща се духовност, книжовност и култура“, каза вицепрезидентът Маргарита Попова в приветствието си към участниците и гостите на тържеството.
A A+ A++ A

България е била най-силна тогава, когато е имала образовани владетели, просветен народ, силно развиваща се духовност, книжовност и култура, каза вицепрезидентът Маргарита Попова в приветствието си към участниците и гостите на тържеството „България: държава на духа и писмеността“, което се проведе в Европейския парламент под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

В рамките на работното си посещение в Брюксел вицепрезидентът беше почетен гост късно снощи на събитието, на което присъстваха ученици от българската диаспора в Молдова, Украйна, Сърбия, Република Македония и техни връстници от България, както и заместник-председателите на Европейския парламент Райнер Виланд и Отман Карас, еврокомисарят Кристалина Георгиева, български депутати от всички политически групи в ЕП, дипломати, български служители в европейските институции, представители на българската общност в Кралство Белгия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Вицепрезидентът Попова припомни приноса на българските будители към развитието на българската духовност и култура в ранното Средновековие.

Още тогава според нея България, в днешните географски ширини на Европа, е успяла да създаде модел на модерна държава – с образовани владетели, с просветен народ, със свои книжовници и духовност, със следовници, които са обикаляли от град на град и са разказвали за буквите, за духовността и за културата.

„Това съхранява, издига, пази и прави един народ горд и богат“, подчерта вицепрезидентът.

„Празненството е символично с това, че се случва в сърцето на Европа и в навечерието на българския национален празник – 3 март“, изтъкна вицепрезидентът в словото си.

Тя подчерта, че създаването на българската азбука е държавностроителен жест, който е дал писмо, духовност и култура на около 300 милиона души.

В обръщението си Маргарита Попова заяви, че не може да приеме „жестове като този, който се случи неотдавна в Холандия“ със създаването на интернет страница, насочена срещу граждани на Европейския съюз от Източна Европа.

Тя нарече създаването на подобен сайт „оскърбление за българските граждани“. „Това в България не би могло да се случи, защото силно уважаваме холандския народ, който много е помагал и продължава да помага в много сфери, включително в областта на правосъдието и вътрешните работи“, посочи Попова.

„Нека да се уважаваме и да спестяваме неща, които ни огорчават в европейския дом и каквито българският народ – горд и трудолюбив – не заслужава“, призова вицепрезидентът.

Пред българските медии в Брюксел тя допълни, че президентството вече играе голяма роля за подобряването на образа на българските граждани в Европа и европейските институции.

Според вицепрезидента в европейското семейство има неща, които не бива да бъдат правени и премълчавани, защото България и чрез българските медии има възможност да говори и да бъде чута.

В приветствието си към участниците и гостите на събитието зам.-председателят на ЕП Райнер Виланд подчерта, че България съумява да популяризира националната си идентичност по начин, който е за подражание.

По думите му важно е всяка страна да показва своята идентичност и да опознае тези на другите държави от Европейския съюз, а България за пореден път демонстрира колко многообразна е нейната културна традиция.

„Вярвам в европейския проект и се надявам, че скоро други страни, които използват кирилицата като своя азбука, ще се присъединят към Европейския съюз“, каза в приветствието си европейският комисар по хуманитарната помощ, международно сътрудничество и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

По случай 1 март вицепрезидентът Маргарита Попова дари с мартеници всички ученици, които присъстваха и участваха в програмата на българското събитие в Европейския парламент.

В края на работното си посещение в белгийската столица, което приключва днес, вицепрезидентът ще се срещне с еврокомисар Кристалина Георгиева и нейния екип.

#хоро #националния празник на България #Президент на България #Росен Плевнелиев #еврокомисар #Кристалина Георгиева #вицепрезидент #Маргарита Попова #Европейския парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници