Наводненията причиняват рецесия в Сърбия?

Наводненията причиняват рецесия в Сърбия?
Щетите след наводненията в Сърбия може да доведат страната до рецесия. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Бедственото положение на Сърбия след наводненията може да я доведе до рецесия. За това алармират двама местни икономисти, цитирани от Ройтерс. Миладин Ковачевич, заместник-директор на сръбската статистическа служба, очаква свиване на икономиката с около 1,5% заради щетите, нанесени на земеделския и енергийния сектор.

Владимир Вукович, член на Фискалния съвет, който консултира правителството по икономическата политика, заяви, че също очаква брутният вътрешен продукт (БВП) да се свие. "С колко точно - 1 или 1,5 процента, предстои да видим, защото всяка по-прецизна прогноза би била просто догадки", каза Вукович. През април сръбската статистическа служба отчете ръст за първото тримесечие от 0,4%. По време на бедствието Европейската банка за възстановяване и развитие заяви, че ще преразгледа прогнозата си за 1,5% икономически ръст в Сърбия и оцени щетите от наводненията на 1,5 - 2 милиарда евро.

И двамата икономисти предвиждат повишение на бюджетния дефицит. Сега той е изчислен на 7% от БВП, но фискалният съвет вече предупреди, че това е прекалено оптимистична прогноза. "През първите четири месеца бюджетният дефицит достигна 91,7 милиарда динара, или половината от това, което беше прогнозирано за цялата 2014 г. Но ще има преразглеждане на бюджета и обикновено това се случва в средата на година", казва Ковачевич.

Припомняме, че при бедствието на Балканите загинаха около 65 души, предимно от Сърбия и Босна. Обилните дъждове и наводненията навредиха сериозно на обработваемите земи и енергийната инфраструктура. Сърбия е кандидат за еврочленство и вече се затруднява да постигне планирания за годината растеж от около 1%. През 2013 г. той беше 2,4%.

#Сърбия #наводнения #Балканите #Босна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници