Европа не може да ни предложи алтернатива на руския газ

Европа не може да ни предложи алтернатива на руския газ
Европа няма алтернатива, която да ни предложи, на руския газ.
A A+ A++ A

Европа не може да ни предложи алтернатива на руския газ, заяви във Варна заместник-министърът на енергетиката Иван Айолов.

Продължава нагнетяването на газ в хранилището в Чирен. Натрупаните запаси са 310 млн. куб. метра. След изчерпването им ще разчитаме на внос от Гърция, който обаче ще задоволи нуждите на основните потребители. Затова "Южен поток" остава приоритет за България.

Докато текат преговорите с ЕК строителството на "Южен поток" няма да спре. "Не е алтернативен източник, източникът е един – "Газпром", но е алтернативно трасе и не може, когато има един политически спор между други държави, а ние нямаме никакъв принос, за да се стигне до този спор, ние страдаме", коментира Айолов.

България не е нарушила газовата директива на ЕС, смятат енергийни експерти. "ЕК в момента няма абсолютно никакви основания да започне наказателна процедура и след като цялата проверка премине, ще се окаже, че ЕК не чете нормативни документи, които тя създава", заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Според него, ако е нарушено европейското законодателство, ДКЕВР може да не издаде лиценз на "Южен" поток или ЕК да глоби "Газпром" с 10 на сто от стойността на проекта. Това обезсмисля политическото говорене и наказателната процедура.

За да решат спора, на 13 юни, представителите на Брюксел ще разговарят с министри и депутати.

#Европа #Русия #Газпром #газ #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници