25 000 полицаи пазят „Таксим“

25 000 полицаи пазят „Таксим“
Над 3 милиона души излязоха по улиците миналата година, а при опитите на органите на реда да потушат протестите имаше жертви и хиляди бяха ранени. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Огромни демонстрации се очакват в събота в Истанбул и големите турски градове, защото днес се навършва една година от антиправителствените протести срещу управлението на премиера Реджеп Ердоган, провокирано от плановете за застрояване на парка Гези, предаде АФП.

Още през седмицата правителството в Анкара забрани събиранията на емблематичния площад „Таксим“ в Истанбул, откъдето тръгна бунтът през пролетта на 2013. Очакват се нови сблъсъци между полиция и демонстранти.

От рано сутринта хиляди полицаи – цивилни или в снаряжение за борба с безредиците - започнаха да изпълват „Таксим“ с нареждане да попречат на каквото и да било събиране. Мобилизирани за случая са 25 000 души и петдесетина водопръскачки.

Засега достъпът до парка Гези е свободен. Протестите миналата година избухнаха срещу плановете за реконструкция на парка Гези и бързо прераснаха в антиправителствени демонстрации. Над 3 милиона души излязоха по улиците тогава, а при опитите на органите на реда да потушат протестите имаше жертви и хиляди бяха ранени.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призова младите хора да игнорират призивите и да не излизат по улиците.

 

#протест #Гези #Истанбул #Турция #Ердоган #Реджеп Тайип Ердоган #Таксим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници