ДКЕВР одобри поскъпване на тарифите на НЕК

ДКЕВР одобри поскъпване на тарифите на НЕК
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е одобрила поскъпване на тарифите на НЕК с 10%. Снимка: banks.dir.bg
A A+ A++ A

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е одобрила поскъпване на тарифите на НЕК с 10% от 1 юли. Това става ясно от предложените цени, които бяха обявени малко по-рано в петък. От ДКЕВР предвиждат цената за продажба на ток от Обществения доставчик да се вдигне от сегашните 100,43 лв./MWh на 110,58 лв./MWh. Поскъпването на цената на НЕК е за сметка на почти всички останали компании по веригата в електроснабдяването у нас.

Намаляват се средно с 10 лв. цените за пренос и достъп на електроенергия през електроразпределителните мрежи, става ясно от доклада. ДКЕВР предвижда след 1 юли трите електроразпределителни компании да получават по 24,11 лв./MWh като досега те получаваха 34,48 лв./MWh.
Маржовете на крайните снабдители пък се намаляват от 3,01 лв./MWh на 2,21 лв./MWh, сочат още разчетите на ДКЕВР за новите цени.

В доклада на ДКЕВР е записано, че ръстът на производството на ток от ВЕИ за следващия регулаторен период ще бъде със скромните 4,2%. Това е направено след „указание на Министерството на икономиката и енергетиката за ограничения на въвеждане на нови мощности на възобновяеми източници“.

От комисията прогнозират ръст на изкупуването на произведения ток от заводските централи с приблизително 23%, спрямо отчетите им за 2013 г. Топлофикационните централи пък смятат да произведат с около 6,5% по-големи количества ток.

 

#ДКЕВР #ток #централи #НЕК #цени #икономика #източници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници