ЕК предлага цялостна стратегия за енергийна сигурност

ЕК предлага цялостна стратегия за енергийна сигурност
Снимка: www.mfa.bg
A A+ A++ A

Европейската комисия предлага нова европейска стратегия за енергийна сигурност, за да реагира на настоящата геополитическа обстановка и зависимостта на ЕС от вноса. Сред най-важните акценти на стратегията са диверсификацията на външните енергийни доставки, подобряването на енергийната инфраструктура, завършването на вътрешния енергиен пазар на ЕС и спестяването на енергия.

Стратегията се опира на напредъка, осъществен след газовата криза от 2009 г. На Европейския съвет от 26 — 27 юни държавните или правителствените ръководители от ЕС ще обсъдят предложенията на Комисията, включително действията за осигуряване на непрекъснатост на доставките през тази зима.

За да се осигури непрекъснатост на доставките, Комисията предлага извършването на цялостни оценки на риска (проверки на подготвеността). Те ще се провеждат на регионално ниво или на равнището на ЕС и при тях ще се симулира прекъсване на газовите доставки. Целта е да се провери как енергийната система може да се справи с рисковете във връзка със сигурността на доставките и въз основа на изводите, които ще се направят, да се разработят планове за спешни ситуации и да се създадат резервни варианти за действие. Те могат да включват увеличаване на газовите запаси, ограничаване на търсенето на газ чрез преминаване към друго гориво (особено за отоплението), създаване на инфраструктура за спешни ситуации, като например изграждане на реверсивни връзки и обединяване на част от съществуващите енергийни запаси.

С оглед на средно- и дългосрочните предизвикателства пред сигурността на доставките Комисията предлага мерки в няколко основни сфери:

- завършването на изграждането на вътрешния енергиен пазар и създаването на липсващите инфраструктурни връзки са от основно значение за бързата реакция при евентуално прекъсване на доставките, като се насочват необходимите енергийни потоци към местата в ЕС, които имат нужда. Комисията набеляза 33 инфраструктурни проекта, които са ключови за енергийната сигурност на ЕС. Освен това Комисията предлага да се завиши целта по отношение на взаимосвързаността на инсталираната електрическа мощност и тя да достигне 15 % до 2030 г., като едновременно с това се вземат предвид свързаните с разходите аспекти и потенциалът за търговски обмен в съответните региони (държавите членки вече поеха ангажимент за 10 % взаимосвързаност до 2020 г.);

- диверсификация на страните доставчици и трасетата. През 2013 г. като обем 39 % от вноса в ЕС на газ беше от Русия, 33 % — от Норвегия и 22 % — от Северна Африка (Алжир, Либия). Въпреки че ЕС ще запази отношенията си с надеждните партньори, той ще се стреми към установяване на връзки с нови страни партньори и трасета за доставки, например в региона на Каспийския басейн чрез допълнително удължаване на южния газов коридор, чрез развитие на средиземноморския газоразпределителен център и чрез увеличение на доставките на втечнен природен газ;

- укрепване на механизмите при спешни ситуации и инструментите за подпомагане, както и защита на ключовата инфраструктура. В тази връзка, например, Комисията ще преразгледа разпоредбите на Регламента за сигурността на газовите доставки и ще направи преглед на прилагането му;

- увеличаване на вътрешното производство на енергия: това включва разработването на допълнителни възобновяеми енергийни източници и устойчивото производство на изкопаеми горива.

#Европейската комисия #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници