Тленни останки на жертви от 11 септември „погребани“ на сметище

Тленни останки на жертви от 11 септември „погребани“ на сметище
Американските военни бяха разкритикувани, че не изпълняват задълженията си към тленните останки на загиналите. Снимка: EPA/БГНЕС
A A+ A++ A

Части от телата на жертви на атентата срещу Пентагона от 11 септември 2001 г. са били изгорени и хвърлени на сметище, разкри доклад на американското Министерство на отбраната за работата на военната морга във военновъздушната база в Дувър, щата Делауеър.

Неидентифицирани тленни останки са били изгорени, поставени в контейнери и запечатани, след което били доставени на подизпълнител, натоварен с третирането на медицински отпадъци, предаде „Уошингтън Поуст“, позовавайки се на доклада.

„Не отделихме нито много време, нито положихме твърде големи усилия за това. Това не беше наше задължение. Задължението ни беше да гледаме напред“, заяви на пресконференция във вторник пенсионираният генерал Джон Абизейд, ръководил разследването по случая.

Според доклада на Абизейд въпросните тленни останки били твърде малки или твърде овъглени, за да бъдат идентифицирани чрез ДНК анализ.

Същата е била съдбата и на останките на жертвите на полет 93 на Американските авиолинии,  който не достигна целта на терористите и се разби в Шанксвил благодарение на пътниците.

Това не е първият подобен скандал в Американските военновъздушни сили. През ноември 2011 г. военната морга в Доувър беше критикувана заради лошата й работа по съхранението на тленните останки на убити в Афганистан и Ирак военнослужещи. Тогава се установи, че някои от труповете са били поставени на неправилно място, части от телата са били объркани, а неидентифицираните части от труповете са били изгорени и хвърлени на сметище, което предизвика гнева на роднините на убитите военни.

Във вторник министърът на военновъздушните сили на САЩ Майкъл Донли посочи, че ВВС са готови да понесат отговорността и вината за фактите в доклада и че взимат мерки подобни грешки да не се повтарят.

Президентът Барак Обама изрази увереността си, че Пентагонът ще проведе необходимите промени в работата си, така че подобни недопустими грешки да не се повтарят.

#жертви #11 септември 2001 #атентат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници