Освен Световното, и постът на Дилма Русеф виси на косъм

Освен Световното, и постът на Дилма Русеф виси на косъм
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Вълна от стачки обхвана Бразилия преди началото на Световното първенство по футболи, което започва на 12 юни. Причините за недоволството са орязаното финансиране на социални проекти, постоянните скандали за корупция във висшите етажи на властта, сриващият се стандарт на живот и усилията на управляващите да се харесат на света, хвърляйки милиарди за организацията на Мондиала за тяхна сметка.

Стачкуват транспортните фирми в двата най-големи града Рио де Жанейро и Сао Пауло. Протестът засегна 1,5 милиона пътници на ден. Вместо тях работят частни превозвачи, които извършват услугата на двойна цена. Това бе причина за избухване на нови протести, защото много от пътуващите не могат да си позволят тази цена, за да стигнат до работа. Полицаите от 13 от общо 27 щата в страната обявиха, че спират работа за 24 часа. Те се отправят към столицата Бразилия, за да протестират срещу новата политика за обществена сигурност. От месец стачкуват и учителите в Сао Пауло, които настояват за увеличаване на заплатите и реформи в образованието. В пет големи града гражданите излязоха на площадите на протест срещу нарастващата битова престъпност. На 17 април федералното правителство изпрати над 5000 военни в Салвадор, столицата на североизточния щат Баия, за борба с престъпността. Но това не успокои местните жители.

Из улиците на големите градове се носят плакати с надписи, гласящи: Na Copa vai ter luta („На Купата (в случая – първенството) ще има протести“). Синдикати приканват към обща стачка заради публикувана информация, че реновирането на стадиона „Маракана“ е погълнало пари за 200 училища.

Правителството се опасява, че провеждането на най-голямото футболно събитие е застрашено, както и управлението на президента Дилма Русеф. Според опозицията по-страшно е, че ще пострада имиджът на Бразилия.

„Светът очаква Световната купа, а ние показваме, че тя не ни представя. Харесвам футбола, харесвам и националния отбор, но трябва да помислим какво наистина означава световното първенство. Не бива да приемаме всички лоши неща, които вървят с него, като например принудителните премествания и ограничаването на правата да се протестира и стачкува“, разказва Фелипе Мескита, студент по история във Федералния университет във Флуминензе, пред агенция Фоля.

Страната е разтърсена от корупционен скандал за милиарди. Петролният концерн „Петробрас“ е сключил скандална сделка с тексаската рафинерия „Пасадена“ за 1,18 млрд. долара, а същевременно е в дълбока криза. Цената на сделката е 27 пъти повече от цената, на която „Пасадена“ бе купена през 2005 година от белгийската фирма „Астра Ойл“. В медиите изтече информация, че президентът Дилма Русеф лично е подкрепила сделката. Още повече че преди да стане президент, от 2005 до 2010 година Русеф е председател на Управителния съвет на „Петробрас“.

Русеф отхвърля информацията и твърди, че обвиненията срещу нея са провокация на опозицията. Тя твърди, че експертизите около покупката, които са й били предоставени, били непълни, затова се е заблудила.

През януари бразилските власти обявиха, че Бразилия ще похарчи 2,6 млрд. реала за Световното първенство по футбол, включващи летища и пътища в 12 от градовете домакини. Освен милиардите за организацията за Мондиала ще бъдат похарчени 5,6 млрд. реала (2,3 млрд. долара) за инфраструктура, пряко свързана с Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

През октомври в страната ще се проведат президентски избори. Според последното проучване 49% от бразилците не одобряват работата на Русеф, а 40% я подкрепят. 66 процента от запитаните твърдят, че покупателната им способност е намаляла спрямо година по-рано в резултат на нарастващата инфлация и икономика, отчела растеж средно от едва 2%, откакто Русеф пое властта през 2011 година.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници