Неонацистите от "Златна зора" тихо вървят към Европарламента

Неонацистите от "Златна зора" тихо вървят към Европарламента
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

По-голямата част от депутатите й са следствени или в затвора. Въпреки това огорчението на гърците, изчерпани от кризата, може да помогне на неонацистката партия "Златна зора" на изборите. "Златна зора" се оценява като партия извън нормите дори от своите колеги - европейските националисти, се казва в анализ на АФП.

"Ние искаме да спечелим изборите за Еевропейския парламент", казва депутатът и говорител на Златна зора Илиас Касидиарис за АФП. Той е на 33 години, обвинен е, но е на свобода. Социологическите проучвания дават на Златна зора около 7 % от гласовете за Европа. Това е трета или четвърта позиция, но партията остава далеч зад СИРИЗА (опозиционната крайна левица) и консервативната партия на премиера Андонис Самарас.

С около 16% Касидиарис във всеки случай има по-висок резултат от предричаните му 10% за първия кръг на общинските избори в столицата Атина в неделя.

Златна зора бе постигнала 7% и 18 депутати в парламентарните избори през 2012 - ефектен пробив за тази малка групировка, създадена през 1992 г. на основата на расистки и ксенофобски идеи.

За повече от година партията вече няма граници: разпределяне на храна "за гърци", паради на мъже в черно, насилие срещу имигранти, действия срещу други депутати ... Всичко това сред безнаказаност, довела до убийството на 18 септември на музиканта антифашист Павлос Фисас.

След това Андонис Самарас се изправи срещу "потомците на нацистите" , и правосъдието се стовари върху депутатите под формата на обвинение в "принадлежност към престъпна организация". Мнозинството станаха следствени и шестима, сред които основателят Николаос Михалолиакос, са в затвора. През април двама техни симпатизанти бяха осъдени на доживотен затвор за убийството на пакистанец в Атина през 2013 година.

Това внезапно съдебно пускане на мехури във водата дразни Мария. Тя е на 31 години, лява учителка, и ще гласува за Златна зора на изборите, за да покаже на правителството, че разбира малката му игра. Още повече, че Златна зора успя да покаже на видеозапис за бившия пръв помощник на Самарас, че съдебната атака е подбудена от правителството.

Златна зора подреди за 25 май листа включваща военни, юристи ...

Партията сега се е снишила: по-малко мъже в черно, татуирани, яки и с бръснати глави, по-малко развявани гръцки знамена по своите срещи, почти приемливи за чуждестранната преса, по-малко агресивни лозунги … Въпреки че кандидатите, показвани от медиите, се определят с недвусмисленото: "баща (или майка ) на двама млади гърци".

Нищо не се е променило

И се показват като жертви – в хотелите или площадчетата, където правят своите своите събирания Златна зора показва гигантски портрети на своите членове, преследвани или под думата "безсмъртен" са двамата и членове, убити на 1 ноември в отмъщение за убийството на Павлос Фисас.

Забравяйки близкото време, когато раздаваше пред камерите шамари и плискаше чаши вода в лицето на двама депутати от левицата, Касидиарис играе ролята на големия брат, приветстван с аплодисменти при всяко свое появяване.

" Ние сме против насилието ... Ние сме в затвора, но никой не може да каже какво е нашето престъпление ... Ние се борим с корупцията, бедността, престъпността ... Нашата лоша репутация я създадоха медиите ... Чужденците няма защо да се страхуват от нас ... , ако те са легални", казва за АФП новият силен човек на партията.

Трийсет и една годишната Елефтерия, която членува от шест години в партията, твърди, че ръката вдигната за поздрав или символа на партията, който напомня свастика, са творения на древна Гърция и поради това нямат "нищо общо с германците". Между другото, тя потръпна при споменаването на "грабежи и изнасилване, извършени от нелегални имигранти".

"Нищо не се е променило фундаментално", казва Василики Георгиаду, професор по политически науки. Но заради съдебните преследвания Златна зора просто няма "повече средства" за своите демонстрации на сила от миналото.

Повече от расизма, кризата и негодуванието изглежда мотивират избирателите, често на средна възраст, от средната класа.

Както трийсет и пет годишният таксиметров шофьор Димитрис, чиято съпруга е трябвало да абортира два пъти, поради липса на пари у дома", докато типовете на власт тъпчат джобовете си".

Или 53-годишният Николаос, капитан на кораб за насипни товари, който идва на всички срещи заедно със съпругата си Марсела и тяхното куче Сара, със синьо палто. "Твърде стари, за да бъдат фанатици" на тях им е писнало "от съсипването на страната" , клиентелизма и "принадлежност към Европа, без от това да има каквато и да е полза".

Френският Национален фронт отказва да се свърже със Златна зора в Европейския парламент. Илиас Касидиарис обаче смята, че неговата партия "ще говори след изборите с Националния фронт" и с други националисти: "Имаме нужда от силна група в Европейския парламент".

Източник: БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници