Умни светофари сменят полицаите в столицата

Умни светофари сменят полицаите в столицата
20 ключови градски кръстовища ще бъдат оборудвани с нова система за регулиране на превключването на светлините на светофарите. Снимка: ruse.topnovini.bg
A A+ A++ A

Умни светофари ще сменят столичните полицаи, които в пиковите часове регулират движението на натоварените кръстовища в центъра на София, пише "Труд".

20 ключови градски кръстовища ще бъдат оборудвани с нова система за регулиране на превключването на светлините на светофарите.

На 750 превозни средства от градския транспорт, ще бъдат монтирани предавателни устройства, които ще излъчват сигнал към системата на светофарите, обясни принципа на работа зам.-кметът Любомир Христов.

Когато светофарната система припознае превозното средство, тя ще се свързва автоматично с базата данни на Центъра за градска мобилност и ще установява дали превозното средство се движи по график. При закъснение, светофарът ще бъде превключен, за да осигури зелена светлина на возилото.

“Системата е насочена предимно за осигуряване на бързо преминаване на градския транспорт”, каза Христов.

Столичната община е обявила обществена поръчка за избор на фирма, която да достави и монтира системата за управление на трафика. Прогнозната стойност е близо 8, 2 млн. лв., като средствата са осигурени по оперативна програма “Регионално развитие” на Европейския съюз.

#умни #светофари #сменят #полицаите #кръстовища #София #устройство #система #градска #мобилност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници