ГЕРБ представи пет основни мотива за вота си на недоверие

ГЕРБ представи пет основни мотива за вота си на недоверие
Сред основните мотиви се посочва и липсата на визия в енергийния сектор. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Партия ГЕРБ представи мотивите си за вота на недоверие в областта на енергетиката. Във внесения проект за решение се посочва, че заради водената политика на правителството на премиера Пламен Орешарски енергийният сектор в страната се намира в изключително тежко финансово състояние и огромна ликвидна криза, предаде „Фокус“.

В мотивите се посочва, че са налице непрозрачно управление, хроничен финансов дефицит, влошаване на финансовите показатели на всички държавни дружества, несигурност и липса на прогнозируемост.

Сред основните мотиви се посочва и липсата на визия в енергийния сектор.

„Още със създаването си правителството обяви като свой основен приоритет изработването на нова енергийна стратегия в срок, който отдавна изтече. Многократните гръмки заявки за „стабилизация“, „ребалансиране“ и „намиране на резерви“ от страна на ресорния министър се оказаха некомплексно говорене, комсомолски ентусиазъм и празни обещания“, смятат от ГЕРБ.

Като втори мотив се посочва груба намеса в работата на независимия регулатор – ДКЕВР.

„Въпреки препоръките на ЕК за засилване независимостта на енергийния регулатор, чрез избирането му от НС, управляващата тройна коалиция, отхвърли законодателните предложения в тази посока и има съмнения за политическо въздействие над „независимия“ орган. Като доказателство за това от ГЕРБ посочват многобройните изказвания на политически лица, двукратното намаляване цената на електроенергията, както и обявеното стартиране на процедурата за отнемане лицензите на трите ЕРП-та.

Третият мотив за внесеният вот е огромната задлъжнялост и ниска ликвидност между всички участници в енергийната система. Според ГЕРБ грубата намеса в решенията на ДКЕВР е довела до декапитализация на държавните дружества в сектор енергетика, силна вътрешна и външна задлъжнялост, влошено финансово състояние, липса на капиталови инвестиции.

Четвъртият мотив е свързан с липса на прозрачност и публичност при вземането на решения в енергийния сектор. ГЕРБ дават за пример кореспонденция между „Уайт енд Кейз“ и министъра на енергетиката, която показва тотална липса на защита от страна на правителството на националните интереси на България, както и проведения референдум от „Коалиция за България“ на стойност 14 млн. лева, взети от държавния бюджет, и предизборните обещания за рестарт на АЕЦ „Белене“.

Пети мотив на ГЕРБ е провалът в един от най-важните стратегически проекти за България – газопровода „Южен поток“.

#ГЕРБ #Пламен Орешарски #вот на недоверие #енергетика #ЕК #ЕРП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници