Бранимир Ботев: Очакваме ръст на туристите през лятото

Бранимир Ботев: Очакваме ръст на туристите през лятото
Ръст на туристите в предстоящия летен сезон у нас ще има, смята ресорният заместник-министър Бранимир Ботев. Снимка: dnes.dir.bg
A A+ A++ A

„Големите пакети на туроператорите се договарят поне половин година по-рано от сезона, в момента се допълват с така наречените Last minute оферти. Към момента има забавяне точно на този тип заявки“, каза заместник-министърът на Икономиката и енергетиката с ресор „Туризъм“, Бранимир Ботев.

Той присъства на откриването на Четвъртата международна среща на туроператори от 60 организации от различни страни. Заместник-министърът беше категоричен, че ръст на туристите в предстоящия летен сезон у нас ще има, и то много по-висок от средния европейски. Бранимир Ботев изброи няколко конкретни стъпки, които гарантират подобни прогнози.

До две седмици ще бъде открита българска консулска служба в Екатеринбург - столицата на Свердловска област. Това е четвъртият по богатство регион в Русия, а голяма част от руските туристи у нас идват именно от вътрешността. Потенциалният пазар, който целогодишно идва от там, са около 120-150 хил. туристи.

Отделно се предвижда откриването на още няколко консулски служби, а за по-ефективната им работа говори и подписаният наскоро споразумителен протокол между Министерството на икономиката и енергетиката и Външно министерство, по което са преведени и пари, да се увеличи съставът на консулските служби и да се издават много по-ускорено визи.

В Беларус например издадените визи са с 12% повече, а това е дестинация, която само преди седмици се е предполагало, че е загубена. Спрямо беларуските туристи, България е договорила със Словакия нещо изключително важно - на тях ще им се издават шенгенски визи, така че те няма да пътуват през Украйна, а през Словакия и Унгария, където могат да остават на връщане. Друг поток от туристи очакваме от Украйна, защото те загубиха Крим.

#Бранимир Ботев #туризъм #Крим #Украйна #енергетика #Свердловска област #туроператори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници