ГЕРБ и Реформаторският блок по-единни отвсякога

ГЕРБ и Реформаторският блок по-единни отвсякога
Среща между представители на ГЕРБ и Реформаторския блок. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В лек, приятелски стил представители на ГЕРБ дискутираха с колеги от Реформаторския блок проблемите в енергетиката. Срещата бе консултация за енергийната политика на България и намерението на ГЕРБ да внесе вот на недоверие за сектор „Енергетика“. Вотът ще бъде внесен в петък в Народното събрание.

От страната на ГЕРБ застанаха бившият енергиен министър Делян Добрев, Румяна Бъчварова и Димитър Главчев, а от Реформаторския блок – бившият лидер на СДС Мартин Димитров, изгоненият от кабинета „Борисов“ министър на икономиката Трайчо Трайков и икономическият експерт Георги Ганев.

Двете формации бяха единодушни, че проблемите в енергетиката водят към задънена улица, а кабинетът няма ресурс да се справи с тях.

Бойко Борисов заяви, че страната ни е изключитено богата на газ и до няколко години може да стане крупен производител. Той обясни, че тогава би свикал референдум и би направил суровината безплатна за българските граждани за 10 години. Борисов подчерта, че това не е популизъм, а лидерът на ДСБ Радан Кънев отказа да коментира темата, защото избирателите им са изключително чувствителни на тема „предизборен популизъм“.

Реформаторите коментираха, че нашите олигарси без ресурси са всевластни, какво би ли се случило, ако бяхме крупен производител на газ. Според тях, за да се работи по големи проекти, първо трябва да се ликвидира корупцията.

Депутатите от ГЕРБ са внесли искане да видят всички документи от юни 2013 г. до момента по проекта „Южен поток“, които са входирани в енергийното министерство още преди месец. Срокът да получат отговор е 7 дни, а ведомството е задължено да предостави тази информация.

„Тихомълком в Народното събрание е дошло едно писмо на пощальона Стойнев, който казва, че не може да ни предостави тази информация, защото балансът на дружествата още не бил готов. Откъде на енергийния ни министър му идва тази сила и наглост, защото това не е информация за това къде е пътувал, а за баланса на най-важното държавно дружество“, коментира Борисов.

Той подчерта, че партията му е изчислила, че дефицитът в НЕК е около 3,2 млрд. лева, а в БЕХ – над 1 млрд. лева. От РБ също са на мнение, че БЕХ се намира в критично състояние, а фалитът на НЕК е неизбежен.

Сред основните теми в дискусията бяха и изнесените от реформаторите данни, които уличават депутати от БСП, че „Газпром“ им диктува законите, които пишат, и от там идват решенията за „Южен поток“. По този повод Борисов коментира, че знае какъв им е „трикът“.

„Европейската комисия има преки права върху правителството, но върху парламента няма. Трикът е да вкара през депутатите“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Радан Кънев подчерта за пореден път, че не разбира защо германският канцлер Ангела Меркел така въодушевено подкрепя идеята за създаване на единен енергиен съюз, а нашето правителство е против, при положение че ние имаме много по-голям интерес това да се случи. Борисов го допълни, че ние плащаме най-скъпия газ, два пъти по-скъп от германците.

В края на разговора Борисов покани реформаторите да присъстват на балкона в Народното събрание на внасянето на вота в петък.

#ГЕРБ #Реформаторския блок #Бойко Борисов #Борисов #Радан Кънев #Кънев #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници