ОССЕ: Русия уважава, но не признава референдума в Източна Украйна

ОССЕ: Русия уважава, но не признава референдума в Източна Украйна
„В Москва видяхме, че има отвореност към диалог“, посочи Буркхалтер, който се срещна с руския президент Владимир Путин. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Дидие Буркхалтер заяви, че Русия „уважава, но не признава“ референдума за автономност в Източна Украйна, проведен в неделя.

„Русия разбира необходимостта да вземе предвид различните гласове в Източна Украйна. Видяхме отговора на Русия, че има уважение, но не и признаване на референдума. Резултатите от него не се признават“, каза швейцарският президент и сегашен председател на ОССЕ.

Буркхалтер направи изявлението след разговор с външните министри в ЕС.

Той очерта и пътна карта за справянето с кризата в Украйна, която започва с национален диалог, организиран от ОССЕ и независима украинска фигура.

„Не можем да губим време в Украйна. Ако искаме да успеем, става въпрос за включване на всички страни. Участието на Руската федерация е много важно. В Москва видяхме, че има отвореност към диалог“, посочи Буркхалтер, който се срещна с руския президент Владимир Путин.

Първата стъпка от пътната карта на ОССЕ е назначаването на германския дипломат Волфганг Ишингер за посредник на организацията в преговорите, в които ще участват украинското правителство, парламентът и представители на регионите.

Ишингер е дългогодишен посланик във Великобритания и САЩ.

#Организация за сигурност и сътрудничество в Европа #Дидие Буркхалтер #Волфганг Ишингер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници