Бан Ки-мун: "Ислямска държава" и други екстремистки организации се разпростират по цял свят като раково образувание

Бан Ки-мун: "Ислямска държава" и други екстремистки организации се разпростират по цял свят като раково образувание
БГНЕС
A A+ A++ A

Джихадистката групировка "Ислямска държава" и други екстремистки организации се разпростират по цял свят като раково образувание, предупреди генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, който призова страните членки на организацията да си сътрудничат по-усилено в борбата срещу терористичната заплаха, предаде Франс прес.

"В основата на нашите усилия трябва да стои превенцията. Има доказателства, че реакция с участието на военна сила и на силите за сигурност не може сама по себе си да се справи с тази напаст", заяви Бан на пресконференция след международната конференция за превенция на насилствения екстремизъм в Женева.

В международната конференция участваха трийсетина министри и заместник-министри. Бан Ки-мун призова страните да създадат национални политики, основаващи се на близо 70-те препоръки на плана за действие срещу насилствения екстремизъм, приети през януари от ООН.

Препоръките, които са от общ характер, вече се прилагат в различни страни, отбелязва АФП. Те варират от дейности за борба срещу радикализацията на младежите, до програми за реадаптация на чужденците, включили се в джихадистки групи и до създаване на полицейски сили, които са по-близки до гражданите. Религиозните лидери се призовават към проповядване на толерантност. Доставчиците на интернет, където екстремистите разпространяват пропагандата си, са призовани да въведат превантивни мерки.

Бан добави, че ще създаде "работна група на високо равнище, която да мобилизира цялата система на ООН", за да приложи мерките, включени в плана за действие. Той призова страните към засилване на международното сътрудничество.

Швейцарският външен министър Дидие Буркхалтер, който беше съпредседател на конференцията, заяви че превенцията на насилствения екстремизъм изисква подкрепа на върховенството на закона, на правата на човека, а в случаите на въоръжен конфликт, на международното хуманитарно право.

"Ние трябва да запазим бдителност, за да може борбата, която водим срещу тероризма, да зачита свободата на словото и свободите на гражданите", подчерта белгийският външен министър Дидие Рейндерс. Спазването на правата на човека е не само ефикасен начин за борба срещу тероризма, но и начин да не се позволи на терористите да постигнат успехи, добави той.

Не може да има шаблонни подходи в борбата срещу насилствения екстремизъм, заяви шефът на отдела за новите предизвикателства и заплахи в руското външно министерство Иля Рогачов, цитиран от ТАСС. Русия неведнъж подробно е излагала своя подход към проблема, още преди обявяването на представения през януари план на ООН. Москва смята за напълно необосновани "съдържащите се в плана опити за преднамерено преувеличаване на ролята на отделни структури на гражданското общество" с цел предотвратяване на насилствения екстремизъм, добави Рогачов. В борбата срещу екстремизма трябва да участват всички елементи на гражданското общество, а не само неправителствените организации, подчерта той.

В отговор на съдържащата се в плана на ООН теза, че радикализацията на обществените настроения се поражда преди всичко от авторитарни режими, руският дипломат призова да не се идеологизира проблема. Радикализацията се случва навсякъде и нито едно общество не е застраховано срещу тази заплаха, подчерта той.

Сред причините, пораждащи насилствения екстремизъм, Рогачов посочи готовността да се използват радикални групировки за политически цели. Причините за засилването на терористичната и екстремистката заплаха в Близкия изток и в Северна Африка се коренят именно в погрешната и опасна политика за безразборно снабдяване на опозицията с ресурси, както и в проявата на двойни стандарти при оценката на действията на терористите и екстремистите, подчерта руският дипломат.

Като цяло въпросът за противодействието на свързания с насилие екстремизъм е особено деликатна тема и не може да се използват шаблонни подходи и готови решения, добави Рогачов.

Източник: БТА

#Бан Ки-мун #ООН #ислямска държава #Дидие Рейндерс #Дидие Буркхалтер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници