Маргарита Попова отново удари Плевнелиев

Маргарита Попова отново удари Плевнелиев
Според Попова задължението на президентската институция е да помирява и обединява, както и да създава поле на центростремителни сили за разбирателство между трите власти. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепрезидентът Маргарита Попова заяви, че решението на държавния глава Росен Плевнелиев да не се яви пред парламентарната комисия, която разследва необявената му среща с шефа на EVN, не може да бъде личен избор.

В петък по предложение на „Атака“ в парламента бе създадена временна анкетна комисия, която да разследва нарушенията в енергетиката и да изясни мотивите за срещата между Росен Плевнелиев и Щефан Шишковиц през март във Виена. Президентът заяви по-рано, че със сформирането на комисията, ръководена от Магдалена Ташева от „Атака“, се нарушава балансът между институциите в страната.

Маргарита Попова отхвърли това твърдение: „В Конституцията е търсен и е намерен баланс между парламента, изпълнителната власт и съдебната власт. Президентската институция е създадена като неутрална власт и като част от хармонията между властите, с добавката на Конституционния съд към Президентската институция“, коментира Попова, цитирана от Би Ти Ви.

Според нея задължението на президентската институция е да помирява и обединява, както и да създава поле на центростремителни сили за разбирателство между трите власти.

Това е поредното разминаване между президента и вицепрезидента. През февруари Попова публично изрази несъгласие с инициативата на държавния глава да свика Консултативен съвет за национална сигурност с основна тема европейските фондове.

На 22 април Попова критикува юридическия екип на президента с думите, че й се иска да бъдат по-прецизно формулирани аргументите, с които президентът налага вето върху закони. Тогава президентът я посъветва да се информира малко повече за действията на президентската администрация

В неделя Плевнелиев заяви категорично, че няма разногласия с Маргарита Попова. Тя също отрича да има неразбирателства между нея и държавния глава.

#Маргарита Попова #Попова #Росен Плевнелиев #Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници