Англичанин намери „изгубена“ част от Великата китайска стена

Англичанин намери „изгубена“ част от Великата китайска стена
Участък от Великата китайска стена с дължина 100 километра, който през последния един век не е бил отбелязван на съвременните карти, бе открит случайно от британския изследовател Уилям Линдзи. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Участък от Великата китайска стена с дължина 100 километра, който през последния един век не е бил отбелязван на съвременните карти, бе открит случайно от британския изследовател Уилям Линдзи.

Англичанинът, който за своите проучвания в Далечния изток е бил награждаван с орден на Британската империя, съобщава, че миналата година, по време на пътешествието си в пустинята Гоби, попаднал случайно на Атлас от ХІІ в., предаде „Дейли телеграф“.

В него той с изненада открива маркирани всички по-значими места, през които преминава монголският военначалник Чингиз хан по време на своите походи на изток.

На едно от тези места много отчетливо се виждал участък от Великата китайска стена, който по-късно постепенно изчезва от обозначенията.

Линдзи смята, че новооткритата част от стената е построена по време на управлението на династията Хан, около 120 г. пр.Хр. По-късно тя е възстановена и завършена, но с течение на вековете се разрушава.

Междувременно стана ясно, че данните от това сензационно откритие ще бъдат публикувани в най-скоро време в научно-популярното списание „Нешънъл джиографик“ (National Geographic).

#изследовател #участък #Великата китайска стена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници