РБ за общ енергиен съюз, ГЕРБ за "Южен поток", заедно искат повече милионери

РБ за общ енергиен съюз, ГЕРБ за "Южен поток", заедно искат повече милионери
Среща на Реформаторския блок и ГЕРБ през април. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Водачите на евролистите на ГЕРБ и Реформаторския блок Томислав Дончев и Меглена Кунева признаха, че колкото и различия да имат, целта им е една – България да остане в ЕС, и то като равноправен член на общността и ползите да се усетят във всяко населено място в страната, а не само на отделни места. Двамата участваха в първия предизборен дебат по БНТ.

Разликите между двете формации са най-вече по отношение на икономиката и енергетиката. Кунева се оплака, че ГЕРБ не са подкрепили Реформаторския блок за „Южен поток“ и създавенето на единен европейски енергиен съюз, благодарение на който купуването на газ ще става на едро като единен субект и ще донесе 30% по-ниски сметки за индустрията и хората.

„Южен поток“ заобикаля Украйна, създава нестабилност за региона и не осигурява диверсификация на газа. „Набуко“ беше замразен за сметка на „Южен поток“, а България не показа да има мнение като член на ЕС. Как се получи така, че „Южен поток“ се оказа извън територията на Европа и България“, запита риторично Кунева, визирайки законопроекта на БСП като опит за заобикаляне на европейското законодателство чрез формулировката „морски газопоровод“. Кунева прогнозира, че този опит ще срещне отпора на Европейската комисия.

Томислав Дончев коментира, че ГЕРБ подкрепя строителството на „Южен поток“, ако е съобразено с европейското законодателство и се спазват правилата. Тогава България само ще спечели.

„Ако обаче се хитрува и се заобикалят правилата, ще е лошо“, заяви Дончев.

Кунева обвини правителството „Борисов“ и за това, че ГЕРБ е длъжник на бизнеса и общините. Най-вече заради финансовата политика на вицепремиера Симеон Дянков, който задържаше връщането на ДДС на бизнеса.

Томислав Дончев й отговори, че са направили каквото могат, съобразно ситуацията. Той предложи да акцентират върху аткуалните теми в контекста на предстоящите избори.

„Липсва дебат ляво-дясно. По-добре изборите да бяха скучни и проблемът ни да беше за по-малко дясна или за повече дясна партия да гласуваме. За съжаление, ситуацията е изпълнена с драматизъм. Доказателство за това е, че се появява някой, който поставя под въпрос членството на страната ни в ЕС и това не се случва в кафенето или на улицата. Тоест на тези избори ние трябва да решаваме къде искаме да бъде България“, коментира Дончев.

Според него основният въпрос е как да се преборим с отровата на популизма.

„Това е най-силният опиат на демокрацията. Предлагат ни да връщаме казармата, заплатите да станат 1000 лева, пенсиите – 2000. Има разумни хора, които няма да се подведат, но това променя географията на дебата“, допълни той.

Двамата са доволни от новината, че по данни на НАП имаме 147 милионери и се надяват да станат повече.

#Меглена Кунева #Томислав Дончев #Кунева #Дончев #Реформаторския блок #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници