Стабилизирането на икономиките в ЕС не се отразява у нас

Стабилизирането на икономиките в ЕС не се отразява у нас
Подобряването на икономическата ситуация в ЕС не се отразява в България, смята икономистът Георги Ганев. Снимка: vestnikstroitel.bg
A A+ A++ A

„През последната една година икономическата ситуация в ЕС осезаемо се e подобрила на фона на тежкия период на криза. Тревожната новина обаче е, че това подобрение не се усеща у нас – няма нито сериозен ръст на стопанската активност, нито положителен ефект при пазара на труда като намаляване на безработицата или създаване на повече работни места“, коментира икономистът Георги Ганев пред bTV.

Той обясни, че все пак спестените през 2013 г. 40 млрд. лв. в България са добра новина. Това не са само спестявания на домакинствата, тук са включени и депозити на фирмите. Според експерта домакинствата са си увеличили спестяванията като реакция на кризата. „Тези пари са източник на дългосрочен растеж“, допълни Ганев.

Според него е нормална регистрираната тенденция броят на хората с депозити над 1 млн. лв. да се увеличава. Причината е в номиналния ръст на българската икономика – „цените са се удвоили и това позволява все повече хора да минават тази граница“, допълни Ганев.

#Георги Ганев #икономика #спестявания #пари #ръст #цени #депозити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници