Работниците да искат фалит за неплатени заплати

Работниците да искат фалит за неплатени заплати
Проектът за промени е част от пакет законодателни предложения, свързани с работните заплати, които воденият от Пламен Димитров синдикат ще внесе в тристранката след празниците. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

КНСБ предлага промяна в Търговския закон, която да позволи на работниците да искат фалит на работодателя при неизплатени заплати. Така работниците ще могат да ускорят фалита на некоректните работодатели, за да си получат след това парите.

Проектът за промени е част от пакет законодателни предложения, свързани с работните заплати, които воденият от Пламен Димитров синдикат ще внесе в тристранката след празниците, съобщава "24 часа".

Друга промяна в Търговския закон предвижда при фалит вземанията на работниците да са по-важни от плащанията на фирмата по кредити и от данъчните задължения към държавата. В момента неизплатените заплати са чак на четвърто място по важност при фалит.

КНСБ предлага и гарантиране на плащанията на заплати дори и при производство по несъстоятелност. Сега са гарантирани само плащанията на данъци.

Предложена друга промяна от КНСБ пък предвижда до една година затвор и глоби от 1000 до 3000 лв. за шефове и счетоводители на фирми, които не изплатят заплатите на работниците на уговорената в договора дата.

Синдикалистите предлагат и да се даде право на еднократно подпомагане от НОИ за работници, чийто работодател изпитва временни финансови затруднения.

#Търговския закон #КНСБ #работници #затвор #НОИ #работодател #фирми #Пламен Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници