НС преодоля ветото върху Закона за собствеността

НС преодоля ветото върху Закона за собствеността
Народното събрание преодоля ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за собствеността. Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Народното събрание преодоля ветото на президента Росен Плевнелиев. С абсолютно мнозинство от 127 гласа "за" депутатите преодоляха ветото върху Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. "Против" и "въздържали се" нямаше.

В гласуването участваха 77 народни представители от левицата, 28 от ДПС, 20 от "Атака" и двама независими. Депутатите от ГЕРБ осигуриха кворума, но не участваха в гласуването. Президентът върна закона за ново обсъждане на 11 април.

Президентът оспорва разпоредбите, които предвиждат право на собственост върху земеделски земи да може да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в Република България повече от 5 г., като юридическите лица с регистрация по българското законодателство по-малко от 5 г. може да придобиват право на собственост върху земеделски земи, когато съдружниците в дружеството, членовете на сдружението или учредителите на акционерното дружество отговарят на изискванията да са пребивавали или да са установени в България повече от 5 години.

"Не се въвеждат никакви ограничения върху българските граждани, защото всеки български гражданин е пребивавал поне 5 години в България в своя живот и опасенията на президента са напълно неоснователни", подчерта председателят на земеделската комисия в НС Светла Бъчварова.

#Росен Плевнелиев #земя #гражданство #уседналост #България #Светла Бъчварова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници