Георги Иванов: Не може да умре надеждата за трети българин в Космоса

Георги Иванов: Не може да умре надеждата за трети българин в Космоса
Георги Иванов Снимка: www.airgroup2000.com
A A+ A++ A

Не може да умре надежда като тази за трети български космонавт, тъй като много дечица, младежи, мечтаят да полетят и аз съм сигурен, че ще осъществят своята мечта. За да имаме трети космонавт трябва да имаме много сериозна подготвена българска програма за Космоса. Тя да бъде приета от великите космически държави като Русия, САЩ, Европейската космическа агенция, заяви в интервю за БГНЕС първият български космонавт Георги Иванов.

"Чувството е приятно, безтегловността е приятна – човек е по-лек от перушинка", така описа чувството да си в Космоса Георги Иванов. Но е категоричен, че там, в необятното, човек не се чувства сам, те са били двама и освен това бордът е като в самолет. "Човек чувства ли се сам в самолета, когато лети - не", каза простичко Иванов и все в този стил допълни, че почти не сънува, за да сънува и полета от преди 35 години.

Тази година се отбелязва 35-ата годишнина от първия полет на българин в Космоса. На тази дата - на 10 април 1979 г., България става шестата страна, изпратила човек в Космоса, след СССР, САЩ, Чехословакия, Полша и ГДР. Точно в 20.34 часа, московско време, от космодрума в Байконур е изстрелян космическият кораб "Союз-33", пилотиран от летеца-космонавт на СССР Николай Рукавишников и българския космонавт изследовател майор Георги Иванов.

Александър Александров е вторият български космонавт. Той е летял на борда на съветския космически кораб „Союз ТМ-5“ заедно с командира на полета Анатолий Соловьов и бординженерa Виктор Петрович Савиних. Мисията продължава от 7 до 17 юни 1988 г.

#Георги Иванов #Иванов #Александър Александров #космоса #космонавт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници