Русия настоява Латвия да промени езиковата си политика

Русия настоява Латвия да промени езиковата си политика
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Русия настоя Латвия незабавно да изпълни препоръките на Комитета по правата на човека на ООН във връзка с правата на многобройното руско малцинство в страната.

„Властите в страната демонстрират пълно пренебрежение към правата на „негражданите“ и на представителите на езиковите малцинства, както и пълно неуважение към международните си задължения в областта на човешките права“, гласи съобщение от руското министерство на външните работи.

Русия изразява недоумение за нежеланието на Латвия да преразгледа закона за езика, който според Москва грубо нарушава гражданските, политическите, икономическите, социалните и културните права на лицата от националните малцинства, включително правото да получават образование на роден език.

Комитетът на ООН препоръча в края на март Латвия да преразгледа езиковата си политика и изрази безпокойство от статута на „неграждани“, наложен върху част от населението, поради незнание на латвийски език.

Властите в Рига обаче смятат, че законите в страната, установени след независимостта й и разпадането на СССР, имат за цел да коригират наследството от съветската епоха.

#Латвия #Русия #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници