Европейският парламент гласува за премахване на роуминга до края на 2015

Европейският парламент гласува за премахване на роуминга до края на 2015
A A+ A++ A

С голямо мнозинство Европейският парламент гласува за премахване на таксите за роуминг на територията на ЕС, което трябва да стане до декември 2015 година. Този ход ще зарадва европейските потребители, които досега ограничаваха употребата на мобилните си телефони в чужбина, но едва ли ще се хареса на мобилните оператори, които през последните години бяха значително засегнати от мерките за ограничаване на роуминг таксите.

Заедно с това ЕП гласува и за запазване на мрежовия неутралитет, което означава, че целият интернет трафик трябва да бъде третиран еднакво, без значение на източника и съдържанието. Това ще ограничи възможността на доставчиците на интернет да осигурят по-бърз канал на доставчиците на съдържание срещу такса. Двете мерки са част от плановете на комисар Нели Крус да промени европейския телеком сектор и да го направи по-конкурентен на пазарите в Щатите и Азия.

Според анализи на мобилния пазар приходите на мобилните оператори могат да намалеят с около 5 процента заради липсата на роуминг такси, но според комисията това ще се компенсира от засилената употреба на мобилни услуги в чужбина.

http://www.reuters.com/article/2014/04/03/us-eu-telecomunications-parliament-idUSBREA320S520140403

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници