GLOBUL отчита 8,8% ръст на абонатите за 2011 г.

GLOBUL отчита 8,8% ръст на абонатите за 2011 г.
A A+ A++ A

Клиентите на абонаментните програми на GLOBUL през четвъртото тримесечие на 2011 г. са се увеличили с 13.3% в сравнение със същия период на предходната година и са достигнали 2,6 милиона, или над 60% от общия брой абонати на компанията, показват финансовите резултати за последните три месеца на 2011 г. Общите приходи на компанията за периода отбелязват спад от 0,8% в сравнение със същия период на 2010 г., като добрите резултати от продажби на мобилни устройства не са успели да компенсират напълно спада в приходите от услуги.

Компанията коментира, че периодът между октомври и декември на 2011 г. е бил изключително труден за телекомуникационния сектор в България, най-вече заради спада в потреблението и свиващите се доходи на населението. В резултат от все по-голямата конкуренция и все по-голямото насищане на пазара цените на услугите са продължили да падат, най-вече в корпоративния сегмент. Независимо от това общите приходи на GLOBUL за цялата 2011 г. са 412,5 милиона евро - с 2,6% по-малко от общите приходи за 2010 г.

През четвъртото тримесечие на 2011 г. приходите от услуги на телекома са намалели с 0,6%, като спадът в приходите, породен от засилената конкуренция на корпоративния пазар, е частично компенсиран от по-високите приходи от фиксирани услуги и от услугите за мобилен пренос на данни. Печалбата преди лихви, данъци и амортизации на компанията за тримесечието е с 14,8% по-малка в сравнение с последното тримесечие на 2010 г., а показателят за печалбата на компанията преди лихви, данъци и амортизации като процент от общите приходи за периода бе с 6,1 процентни пункта по-нисък. В резултат печалбата преди лихви, данъци и амортизации на компанията за цялата 2011 г. намалява с 9,3% спрямо 2010 г., а показателят за печалбата на компанията преди лихви, данъци и амортизации като процент от общите приходи е по-нисък с 2,8 пункта.

Независимо от тенденцията за миграция на клиентите на предплатени услуги към услуги на договор благодарение на иновативните търговски предложения, GLOBUL е увеличил броя на потребителите на своите предплатени услуги с 2,5% на годишна база. Към края на 2011 г. общият брой на клиентите на компанията бе около 4,3 милиона, или с 8,8% повече от 2010 г. Броят на абонатите на фиксираните услуги на GLOBUL продължи да се увеличава и през четвъртото тримесечие на 2011 г. и към края на годината е над 210 000. Услугите за мобилен пренос на данни също отбелязаха съществен ръст и компанията отчете почти три пъти повече абонати на тези услуги за последните три месеца на миналата година спрямо същия период на 2010 г. Средното месечно потребление на клиентите за тримесечието се е увеличило до 152 минути, или с 2% повече от същия период на 2010 г., докато средният приход от един потребител е 14,90 лв., или с 9% по-малко на годишна база.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници