Разследват скандална заменка край Карадере

Разследват скандална заменка край Карадере
Снимка: www.panoramio.com
A A+ A++ A

Варненската митрополия започва проверка по сигнал на Нова телевизия за скандална заменка на имоти, непосредствено до Карадере. Близо 40 декара църковна земя до морето са заменени за пустееща земя с далеч по-ниска стойност.

В сигнала се казва, че преди години благодетели решили да помогнат на църквата „Света Параскева” в град Бяла и даряват своите земи в полза на храма. Компанията „Бяла Бийч Тур”, известна днес като „ББТ Проджектс” зад която стоят собствениците на холдинг „Титан”, предлагат замяна на имота до морето със земя в село на около 20 километра навътре в сушата.

Според устройствения план на апетитния имот на Църквата може да се строят сгради с височина 10 метра. Намерения за строителство засега няма. Правят впечатление обаче цените на имотите.

Това, което ние забелязваме, е, че цените се движат от 10-15 евро до около 100 евро на квадрат за урегулиран имот”, обясни Галин Гаврилов - мениджър във фирма за недвижими имоти.

Грубата сметка показва, че цената на 40-те декара може да струва 4 милиона евро. Тоест за своите ценни земи край морето, църквата в Бяла получава пущинак, до който може да се стигне само с високопроходим автомобил.

Заменката е неизгодна за църквата и от тогавашното настоятелство са против. Сигнализират и прокуратурата. Подписът под сделката обаче е поставен.

Новият Варненски митрополит Йоан започна проверка по случая.

"Апетитният имот край морето се намира съвсем близо до местността Карадере. Попада в регулацията на града", обяснява главният архитект на Бяла арх. Кристиян Саралиев.

#Карадере #Титан #Варненската митрополия #Галин Гаврилов #Бяла

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници