ЕК праща АСТА на Съда на Европейския съюз

ЕК праща АСТА на Съда на Европейския съюз
Европейската комисия изпраща АСТА (Търговско споразумение против фалшифицирането) за тълкуване в Съда на Европейския съюз, съобщи еврокомисарят по въпросите на търговията Карел де Гухт. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия изпраща АСТА (Търговско споразумение против фалшифицирането) за тълкуване в Съда на Европейския съюз, съобщи еврокомисарят по въпросите на търговията Карел де Гухт.

„АCTA ще бъде препратена към Съда на Европейския съюз“, съобщи Де Гухт на пресконференция.

„Планираме да се допитаме до най-висшия съд в Европа по въпроса дали ACTA е несъвместима по какъвто и да е начин с фундаменталните права и свободи в Европейския съюз като свободата на изразяването и информацията или защитата на данни и правото на собственост в случая с интелектуалната собственост“, заяви Де Гухт в обръщение.

Еврокомисарят отбеляза, че ЕК има пълното и единодушно одобрение на международното споразумение за борба с фалшификатите в интернет (ACTA).

По думите му обаче гражданите имат право да получат пълна информация и именно по тази причина документът се препраща към съда.

„От съда ще трябва да дадат информация дали споразумението е законосъобразно. В последните дни в Европа има дебати относно защитата на свободите на хората и приветствам свободното изразяване на опасенията на хората. Хората обаче не разбират какво е ACTA и затова след изявлението на Съда на ЕС дебатът няма да се основава на слухове или погрешна информация в социалните мрежи и блогове“, обясни Карел де Гухт.

Той подчерта, че целта на ACTA е да установи по-добри стандарти за защита на интелектуалната собственост и да донесе защита на европейските дружества в другите части по света.

„ACTA няма да промени законите, няма да се закриват сайтове, няма да бъде нарушена и свободата на изразяване. Обаче в обществото има несигурност и затова ще търсим мнението на независим орган, какъвто е съдът“, коментира Карел де Гухт.

#информация #ЕК #ЕС #Европейския съюз #Съда на Европейския съюз #Търговско споразумение против фалшифицирането #ACTA #Карел де Гухт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"