Овчаров: С "Белене" нямаше да има дефицит в енергетиката

Овчаров: С  "Белене" нямаше да има дефицит в енергетиката
Първата и основна причина за натрупаният дефицит в енергетиката са разходите, които НЕК трябваше да прави за атомната електроцентрала в Белене, заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Първата и основна причина за натрупания дефицит в енергетиката са разходите, които НЕК трябваше да прави за атомната електроцентрала в Белене, заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в студиото на БНТ.

“В момента първия й блок трябваше да работи … и този блок в момента щеше да произвежда енергия, с която да връща заемите си. Тъй като той не произвежда сега някой трябва да плаща загубите и този някой се сещате кой е“, коментира Овчаров.

Като втора причина той посочи огромния дефицит, предизвикан от възобновяемите енергийни източници, “защото в момента в който ГЕРБ и Бойко Борисов и Дилян Добрев ми обясняваха, че няма нужда от нови мощности в България, затова няма да строим “Белене” изведтъж се въведоха 1400 мегавата ВЕИ – това е блок и половина “Белене”.

Според Румен Овчаров, този дефицит е от 2012 г и е около 800 милиона годишно.

#Румен Овчаров #Овчаров #Белене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници