Земята преживяла двойни удари от астероиди

Земята преживяла двойни удари от астероиди
Според пресмятанията на експертите едва 3% от кратерите на Земята от космически обекти са от удари по двойки.Снимка: uastudent.com
A A+ A++ A

Според учените, в миналото Земята често е била удряна от големи астероиди, които падали по двойки, съобщи Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Ученият от центъра по астробиология в Мадрид Йенс Ормо заяви, че двойните следи от удари на астероиди трябва да са на една и съща възраст. Той и неговите колеги проучили кратерите в Швеция, наричани Локне и Малинген, които се намират на около 16 км един от друг в северните райони на страната.с размер от 7,5 км Локне е по-големият кратер, а Малинген е около десет пъти по-малък.

Според пресмятанията на експертите едва 3% от кратерите на Земята от космически обекти са от удари по двойки.

"Предизвикалият Локне астероид е бил достатъчно голям, за да предизвика изхвърляне на твърди частици в атмосферата, твърди д-р Ормо.

При такива случаи материалите, резултат от сблъсъка на астероида, могат да обиколят Земята - така се е случило при големия сблъсък Чиксулуб, за който се предполага, че е довел до края на динозаврите преди около 66 млн. години.

Други кандидати за удари по двойки на астероиди са кратерите Клиъруотър - изток и запад в Квебек, Канада и Гусев в Южна Русия, както и Рийз и Щенхайм в Южна Германия.

#Земята #метеорити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници