Кадиев: Заплатите в „Топлофикация“ скочиха четворно за 3 години

Кадиев: Заплатите в „Топлофикация“ скочиха четворно за 3 години
Кадиев предложи шефовете на общинското дружество да намалят заплатите си. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заплатите в „Топлофикация София“ са скочили 4 пъти за три години, заяви общинският съветник от БСП и бивш председател на Борда на директорите на дружеството Георги Кадиев.

Кадиев предложи шефовете на общинското дружество да намалят заплатите си.

„Аз бях председател на Съвета на директорите през 2009 г. Моята заплата беше 900 лв. Сега средната заплата на Борда на директорите е 3600 лв. Какво се случи толкова в тази „Топлофикация“, че се увеличиха толкова заплатите?“, запита той в сряда по БНР.

Като аргумент Кадиев посочи дълговете на столичното парно към „Булгаргаз“ и други доставчици, които надхвърлят 500 милиона лева.

Според общинския съветник топлинните счетоводители са излишни, ако те не поемат и събирането на сметките.

„Не съм голям привърженик на това „Топлофикация“ да бъде и топлинен счетоводител, защото това е микромениджмънт, т.е. да стигне до всеки отделен абонат, да му търси парите“, каза Кадиев.

„Според мен топлинните счетоводители по начина, по който са били замислени преди 10 години, не само да отчитат, но и да събират средствата - тогава е било замислено добре, после обаче в един момент очевидно с някакво лобиране топлинните счетоводители оставят за себе си само лесната част – отчитането, и по този начин тяхната работа до голяма степен се обезсмисля, защото отчитането „Топлофикация“ може да си го прави и сама много лесно“, обясни той.

След като над 75% от цената на парното се формира от цената на газа, трябваше да се търси алтернативно гориво, коментира Кадиев високите януарски сметки за парното.

„Това трябваше да е софийският боклук. Съдбата на парното в столицата до голяма степен е свързана и със съдбата на завода за битови отпадъци в София, който не се случва. Всички анализи показват, че ако можеше да се използва столичният боклук за горене в „Топлофикация“, сметките можеха да намалеят между 10 и 12%“, добави общинският съветник.

#топлофикация #София #Георги Кадиев #БСП #заплати #Булгаргаз #парно

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници