Правозащитници: Наказанието за тормоз на дете е по-малко, отколкото на животно

Правозащитници: Наказанието за тормоз на дете е по-малко, отколкото на животно
Снимка: gradski.org
A A+ A++ A

Асоциацията за защита на децата предложи домашното насилие да бъде изведено в отделен закон по време на обсъждането на проекта за нов Наказателен кодекс, организирано от правната парламентарна комисия и Министерството на правосъдието.

Сдружението възрази срещу предвидените в чл. 3 и чл.14 наказания за малтретиране на дете, защото са по-меки от наказанието за изтезаване на гръбначно животно.

Правозащитниците подчертаха, че не са съгласни наказанията за търговия с деца, която е част от трафика на хора, да засягат най-вече майката. Според тях, преди и след раждане жената е в хормонален дисбаланс и трудно може да носи отговорност за постъпките си. Най-строгите наказания да са за трафикантите.

Предложено бе също да отпадне тайната за защита на осиновянането, защото е отживелица и детето има право да знае за своя произход.

Според „Алианс за защита от домашно насилие“ в новия Наказателен кодекс наказанията за малтретиране на жени и деца са недостатъчни и темата е подценена. Алиансът настоява прокуратурата да преследва всички форми на домашно насилие като престъпления от общ характер.

От „Анимус“ казаха, че в новия Наказателен кодекс не се криминализира насилието над жени и не се отчита, че 97% от пострадалите от домашно насилие са именно жени. Пред жертвата на насилие възможностите са нищожни, защото тя дори да подаде жалба, временните убежища в страната са малко и липсват голям брой обучени професионалисти. Така пострадалата жена оттегля жалбата и историята се повтаря.

Друг проблем е, че 7 000 деца годишно стават майки. Правозащитниците предлагат да бъдат приети санкции за лица, които съжителстват и имат сексуален контакт с деца под 16 години.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници