Реклама и липса на диалог на обсъждането на новия Наказателен кодекс

Реклама и липса на диалог на обсъждането на новия Наказателен кодекс
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Със спорове за процедурата на провеждане и без възможност за диалог започна обсъждането на проекта за нов Наказателен кодекс, организирано от правната парламентарна комисия и Министерството на правосъдието. Събитието се проведе в НДК и в него взеха участие представители на министрествата, 43 неправителствени организации, сдружения, представители на работодателски организации и синдикати.

"Сега разбрах, че не се води стенограма, а сме поканени от правната комисия, където винаги се води запис. Така това ми прилича на самореклама на авторите и вносителите на законопроекта. В рамките на три минути не може да обсъдим специалната част. Кога обявихте тази програма? ", възрази на регламента адвокат Емилия Недева.

Преди нея се изказа Димитър Михайлов, който се представи като „свободен човек“. Той също възрази на липсата на диалог на срещата и превръщането й в изслушване. Според него регламента на дискусията е далеч от сериозния диалог и прилича повече на „обсъждане на правата на костенурките“.

Министърът на правосъдието Зинаида Златанова заяви, че приетият от Министерски съвет нов Наказателен кодекс е важна стъпка, защото, сега действащият е в сила от 1968 г. Досега е изменян 100 пъти. Тя подчерта, че дискусията е особено важна, но трябва да се погледне на документа обективно, а не да припознаваме себе си в отделни членове и алинеи. Златанова каза също, че Румъния вече е приела новия си Наказателен кодекс, защото предишният е бил от преди 46 години.

Професорът по наказателно право в Софийския университет проф. Александър Стойнов, известен с коментара си, че е икономически по-изгодно връщането на смъртното наказание, отколкото доживотен затвор, обясни, че политиците не са се намесвали по време на работата по новия Наказателен кодекс.

„Единствената политическа намеса беше да се реши дали да се приеме нов кодекс или да се ремонтира старият“, коментира проф. Стойнов.

След гражданската дискусия предстои обсъждане на новия кодекс от експерти - магистрати, адвокати, предствители на МВР и ДАНС, както и на министерствата. Едва тогава ще бъде взето решение от правосъдната комисия в Народното събрание.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници