Гласят Ван Ромпой за втори мандат начело на Европейския съвет

Гласят Ван Ромпой за втори мандат начело на Европейския съвет
Херман ван Ромпой със съпругата си по време на официално посещение в Индия през февруари 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой ще получи втори мандат от две години и половина идната седмица на срещата на върха на европейските ръководители на 1 и 2 март, според дипломатически източници.

Според източниците, цитирани от „Юрополитикс“, Ван Ромпой ще бъде „преизбран“ от лидерите на 27-те страни – членки на ЕС, тъй като няма алтернативни кандидати, както и желание от страна на някоя от членките да се противопостави на избора му.

Херман ван Ромпой е белгийски политик от Християндемократическата и фламандска партия. Той е министър-председател на Белгия от декември 2008 до ноември 2009 година.

На 19 ноември 2009 година е избран за председател на Европейския съвет след приемането на Лисабонския договор, като встъпва в тази длъжност на 1 януари 2010 година.

Европейският съвет е най-висшият орган за вземане на решения в ЕС и се състои от държавните ръководители на страните – членки на ЕС. Длъжността на президента на Европейския съвет не е изборна и президентът му, който има предимно представителни и координационни функции, се определя от лидерите на 27-те.

#Европейски съюз #ЕС #президент на Европейския съвет #Херман Ван Ромпой

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино