Червеният кръст иска временно примирие в Сирия

Червеният кръст иска временно примирие в Сирия
Размириците в Сирия срещу режима на президента Башар Асад продължават от май м.г., като в тях загинаха над 6000 души. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Червеният кръст поиска от сирийските власти и бунтовниците да прекратяват военните действия за два часа всеки ден, за да бъде оказвана хуманитарна помощ на цивилните граждани.

Международният комитет на Червения кръст призова сирийските власти и бунтовниците да постигнат незабавно споразумение за спиране на огъня за два часа всеки ден, за да може жизненонеобходимата помощ да достигне до цивилните и ранените да бъдат евакуирани от най-пострадалите области, включително Хомс, съобщи „Ройтерс“.

„Настоящото положение изисква незабавно решение за прилагане на хуманитарно спиране на боевете“, заяви председателят на Международния комитет на Червения кръст Якоб Келенбергер в комюнике.

„То трябва да трае поне два часа на ден, за да могат служителите на Международния комитет на Червения кръст и доброволците от сирийския Червен полумесец да имат достатъчно време да доставят помощи и да евакуират ранените и болните“, допълни Келенбергер.

В Хомс и други засегнати области хората са блокирани в домовете си по цели дни, без да могат да излизат, за да си набавят храна, вода или да получават медицински грижи, заяви Келенбергер, който е швейцарски дипломат и работи за Международния комитет на Червения кръст от 2000 г.

Говорителят на комитета Байджан Фарнуди заяви, че преговорите с двете страни в конфликта са тайни и агенцията не може да разкрие реакцията им относно предложението.

Силите на сирийския режим убиха 21 души и раниха около 340 днес при обстрел с тежка артилерия на бунтовническата област Хомс, съобщиха активисти.

#Хомс #Червен полумесец #Червения кръст #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино