ГЕРБ прие единодушно оставката на Нешева

ГЕРБ прие единодушно оставката на Нешева
Управителят на НЗОК Нели Нешева подаде оставка след появилите се спекулации във връзка с раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служители и членове на НЗОК. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентарната група на ГЕРБ взе единодушно решение да приеме оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Нели Нешева.

Това обяви след заседанието на групата нейният председател Красимир Велчев, предаде БГНЕС.

Като мотиви депутатите са изтъкнали волята на самата Нешева с акта на подаване на оставката си и създалото се напрежение в обществото.

Заедно с това народните представители от ГЕРБ са дали висока оценка на работата на Нешева като управител на Здравната каса, защото тя е способствала за стабилизиране на структурата, която е ръководила.

Заради тези нейни качества народните представители препоръчват на премиера Бойко Борисов на Нели Нешева да бъде предоставена възможност да се развива в управлението на държавата, и по-специално в сферата на здравеопазването.

„Когато човек е подложен на такова напрежение и от неговия подпис зависи разпределението на близо 3 млрд. лева в здравеопазването, може би той се нуждае от почивка. Но отчитайки професионалните качества на д-р Нешева, ние сме сигурни, че тя има своето място и в бъдещото управление на държавата и структурите“, подчерта Велчев.

„ПГ предлага на премиера да разгледа кадровия потенциал в здравеопазването и да направи необходимото, за да не остане съмнение в обществото в защита на корпоративни или други интереси“, каза още той.

Управителят на НЗОК Нели Нешева подаде оставка след среща с председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

В мотивите си д-р Нешева посочи, че напуска по собствено желание заради създалото се обществено напрежение и появилите се спекулации във връзка с раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служители и членове на НЗОК.

„Не мога да остана на поста, който заемам, и заради негативните спекулации, появили се вследствие на ситуацията“, се казва в оставката й, изпратена до председателя на НС Цецка Цачева.

Мотивите и причините, които нагнетиха напрежение в обществото около случая с управителя в оставка на НЗОК, не са в бонусите, обясни от своя страна Красимир Велчев.

„Те са много по-дълбоки. Сами се досещате, че в една институция, където се разпределят 3 млрд. лв., интересите са много силни и засягат много хора“, добави той.

„Нели Нешева работи добре, но едно действие може да опорочи всичко“, заяви премиерът Бойко Борисов по повод поисканата оставка.

Борисов използва следната българска народна мъдрост: „Една лъжичка катран в кацата мед е достатъчна да развали вкуса“.

В последните дни съсловни, пациентски и работодателски организации заявиха, че промени в ръководството на Касата биха довели до сътресения в системата.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов коментира, че през 2011 г. е имало спокойствие в системата, ръководена от Нешева, а моментът е неподходящ за кадрови смени заради предстоящо прехвърляне на доста дейности към НЗОК.

#Нели Нешева #Националната здравноосигурителна каса #НЗОК #ГЕРБ #оставка #Красимир Велчев #Бойко Борисов #премиер #НС #Цецка Цачева #председател на НС #бонуси #Българския лекарски съюз #д-р Цветан Райчинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници