БСП и ГЕРБ в спор за броя на представителите в ЦИК

БСП и ГЕРБ в спор за броя на представителите в ЦИК
Според БСП и ДПС левицата и ГЕРБ би трябвало да имат равен брой представители – 6, а според депутатите от партията на Бойко Борисов им се полагат 7 места. Снимка: www.kiwinews.bg
A A+ A++ A

ГЕРБ предложи 7 кандидатури за членове на Централната избирателна комисия. Броят на кандидатите, които партията предлага, е изчислен на база на изборните резултати на партиите и коалициите от парламентарните избори през май 2013 г., което е идентично с квотите, определени от неправителствените организации, предаде btvnews.bg.

Според БСП и ДПС левицата и ГЕРБ би трябвало да имат равен брой представители - 6, а според депутатите от партията на Бойко Борисов им се полагат 7 места. Новият Изборен кодекс предвижда комисията да е от 19 членове, от които четирима души са ръководството - председател, двама заместници и секретар, които се избират от НС по предложение на парламентарните групи.

Така би следвало ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака“ да имат свой представител в ръководството. Според зам.-председателя на НС Мая Манолова социалистите и ГЕРБ трябва да имат по равен брой представители. „Сметката е проста: как 13 се дели на 4 – за ГЕРБ – 5, за БСП – 5, за ДПС – 2, за „Атака“ – 1“, каза Манолова пред журналисти в парламента.

#БСП #ДПС #ГЕРБ #комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници