Цветанов: Можеше Гоце да не бъде президент

Цветанов: Можеше Гоце да не бъде президент
Днес, 21 февруари, се състоя форум с международно участие на тема: „Комисията по досиетата – Равносметката“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако имахме прозрачност за историята на България и за това какво се е случвало в страната през 1997 г., аз ви уверявам, че България нямаше да има президент, който да бъде съпричастен към бившата Държавна сигурност, с псевдоним Гоце, заяви Цветан Цветанов.

Това вицепремиерът и министър на вътрешните работи каза на форум с международно участие на тема „Комисия по досиетата: Равносметката“, който се провежда в София, предаде „Фокус“.

„Всички трябва да си направим една равносметка какво пропуснахме през тези 20 години, защото, ако имахме тези резултати на днешната комисия и ако те бяха в началото на 90-те години или през 1997 г., когато беше най-силният и най-очакваният политически акт (започналото управление на ОДС - бел. ред.), който можеше да стане и от законодателството, и от изпълнителната власт, и от всичко, което трябваше да бъде покрито със съответните резултати, аз ви уверявам, че днес държавата щеше да изглежда по различен начин“, коментира Цветанов.

„България днес щеше да изглежда съвсем различно във всички икономически и политически събития, които съпътстваха демократичния преход“, посочи вътрешният министър.

„Днес трябва да продължим и да не спираме дотук, защото не сме прочели цялата страница. Обществото трябва да бъде наясно за всичко, което се е случвало през годините на тоталитарния режим, и трябва да заложим един акцент – да дадем възможност да чуем и жертвите на режима, които бяха най-потърпевши“, каза още Цветанов.

По-рано той заяви, че председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов ще бъде предложен за втори мандат. Освен него за втори мандат ще бъде номиниран и членът на комисията Ектерина Бончева.

По думите на Цветанов това е подход, с който се цели да се запази приемствеността.

Той даде за пример номинирания от всички партии за президент на Германия Йоахим Гаук, който е първият председател на комисията, разследвала ЩАЗИ през 1990 г.

„И пастор Гаук е пример за обективност и фигура, оценявана от целия германски народ“, добави вицепремиерът.

#Цветан Цветанов #вицепремиер #министър на вътрешните работи #Георги Първанов #Гоце #президент #Държавна сигурност #Комисия по досиетата #София #България #Евтим Костадинов #Германия #Йоахим Гаук #ЩАЗИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници