Земеделието – топтема на срещата медии – управляващи

Земеделието – топтема на срещата медии – управляващи
Министър-председателят Пламен Орешарски и лидерите на партиите, подкрепящи кабинета – на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан, провеждат националната среща с медиите под надслов „Открито управление“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Земеделската политика се оказа най-дискутираната тема на срещата на медиите с премиера Пламен Орешарски и лидерите на БСП и ДПС. В събитието участваха над 200 медии.

Субсидиите за тютюнопроизводителите, зърнопроизводителите и възможно ли е връщане от града към селото се оказа по-интересна тема за журналистите, отколкото социалната политика, която е приоритетът на правителството.

„При влизането в ЕС допуснахме една фундаментална грешка, като с преки плащания допуснахме да се създадат предпоставки за южноамерикански модел на земеделие. Стана така, че 6% едри земеделски производители получават 80% от субсидиите“, призна Местан.

Местан обяви, че от тази година всички малки стопанства ще получават по 45 лева на декар, вместо 30.

„Трябва да се подпомогнат и зеленчукопроизводителите, и тези, които се занимават с овощарство и с други култури. Ще постигнем в заложеното през новия програмен период за евросредствата т.нар. преразпределително плащане, при което ще има увеличение на субсидиите за декар, от това няма да пострадат едрите производители. Т.е. малки производители ще получават 1250 евро, необвързани с конкретно производство - това е най-радикалната стъпка за създаване на заетост в българското село“, уточни лидерът на ДПС.

Последваха въпроси на журналисти за ангажимента на кабинета към реформите в земеделието, сортовите семена и спасяването на българското село.

Лютви Местан заяви, че е приятно изненадан, че има толкова голям интерес по темата. Той обеща да свика специална пресконференция, където да отговори на всички въпроси.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че правителството има оперативна програма за развитие на Северозападна България, където проблемите са най-сериозни.

„Ако половината население на България живее в София и други два големи града, със сигурност няма да станем по-развита и по-богата държава“, коментира Станишев.

#БСП #ДПС #Лютви Местан #Сергей Станишев #Местан #Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници