Ваньо Танов само с глоба за държавната тайна

Ваньо Танов само с глоба за държавната тайна
От Софийска градска прокуратура искат шефът на Агенция „Митници“ ген. Ваньо Танов да бъде освободен от наказателна отговорност за издаването на държавна тайна, но да плати глоба. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

От Софийска градска прокуратура искат шефът на Агенция „Митници“ ген. Ваньо Танов да бъде освободен от наказателна отговорност за издаването на държавна тайна, но да плати глоба.

В телевизионно интервю на 1 септември Танов съобщи количеството гориво от държавния резерв, съхранявано в складовете на „Лукойл“.

След това от „Коалиция за България“ сигнализираха главния прокурор за издаването на държавна тайна и поради тази причина бе повдигнато обвинение на Танов.

Софийска градска прокуратура е внесла в Софийски градски съд предложение по реда на чл. 78А НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание „глоба“ по отношение на Ваньо Танов, съобщиха от прокуратурата.

На Ваньо Танов е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 01.09.2011 г. в гр. София по непредпазливост е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна - което е престъпление по  чл. 359, ал.1 от НК.

Приложението на чл.78а от НК в този случай е задължително, тъй като за повдигнатото обвинение по посочения текст от НК се предвижда наказание лишаване от свобода до 2 г. или пробация, като обвиняемият не е осъждан и не са причинени имуществени вреди, се казва в съобщението на прокуратурата.

#обвинение #държавна тайна #директор на Агенция „Митници“ #Танов #Ваньо Танов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници