Спасиха Гърция с още 130 млрд. евро

Спасиха Гърция с още 130 млрд. евро
Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос, премиерът на страната Лукас Пападимос и финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле по време на срещата на Еврогрупата. Снимка: vancouversun.com
A A+ A++ A

След повече от 14 часа преговори министрите на финансите на страните от еврозоната постигнаха днес споразумение да предоставят на Гърция заеми за още 130 млрд. евро, за да я спасят от фалит.

Гърция ще получи нов спасителен пакет на стойност 130 милиарда евро. Ще бъдат отписани и 53.5% от външния дълг на страната - с 3.5% повече от предвидените първоначално, предаде БНР.

Споразумението стана факт след 14-часови дискусии на финансовите министри от Еврозоната, които продължиха през цялата нощ.

Споразумението за новия спасителен пакет гарантира бъдещето на Гърция в Еврозоната, увери след края на заседанието председателят на групата страни, използващи еврото, Жан Клод Юнкер.

То ще даде на Гърция необходимото време да стъпи на стабилен път на фискална консолидация и структурни реформи и ще й позволи да се върне към устойчив растеж и заетост, като по този начин ще се запази финансовата стабилност и в самата Гърция, и в Еврозоната“, заяви Юнкер.

Жан Клод Юнкер специално подчерта, че страните от Еврозоната си дават сметка за усилията, които полагат хората в Гърция, но че ще са нужни и допълнителни усилия от цялото гръцко общество.

В замяна на парите от втората спасителна програма, властите в Атина ще трябва да приемат допълнителен надзор на място.

Европейската комисия ще увеличи състава на специалната работна група за Гърция, която ще пребивава там постоянно. Така наречената „Тройка“, включваща представители на ЕК, МВФ и ЕЦБ, също ще засили присъствието си в страната.

Парите ще се отпускат при условия на строг мониторинг и ще постъпват в специална сметка за плащания по дълга, който до 2020 година се предвижда да спадне от сегашните над 16% от БВП до 12.5 на сто от БВП.

В Брюксел ще заседават финансовите министри на 27-те страни от ЕС. Сред темите, които ще обсъждат, е публикуваният неотдавна от ЕК доклад по механизма за ранно предупреждение, който определи 12 страни, сред които и България, като застрашени от макроикономически дисбаланси.

#Гърция #спасителен пакет #заем #заеми #еврозоната #Европейски съюз #среща #Еврогрупата #ЕК #МВФ #ЕЦБ #Жан Клод Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници