Дончев: Наводненията ни струват 80 млн. лв.

Дончев: Наводненията ни струват 80 млн. лв.
A A+ A++ A

Необходимите средства за възстановяване на щетите от наводненията в Хасковска област от преди две седмици са около 75-80 млн. лв., според министъра по управление на евросредствата Томислав Дончев.

Дончев се срещна в Хасково с представители на всички общини в региона, за да се изясни каква инфраструктура е била засегната от бедствията, колко ще струва възстановяването й и каква е готовността на общините с проекти за финансиране на пострадалите обекти.

В същото време Дончев предупреди, че България няма да получи бързо европейски пари за премахване на последиците от бедствието.

„Европейските пари не са „бързи пари“ - там е необходимо да се минат сложни процедури, които няма как да бъдат спестени или да бъдат пропуснати. По тази причина е изключително трудно да мобилизираме средства от оперативните програми, от програмата за развитие на селските райони - за непосредствена помощ на хората в пострадалите райони“, коментира Дончев, цитиран от Медиапул.

„Предвиждаме огромна част от разходите, които трябва да бъдат мобилизирани за възстановяването на щетите, да бъдат за сметка на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР)“, добави министърът.

Дни след скъсването на язовирната стена над харманлийското село Бисер, което отне живота на 10 души, стана ясно, че по ПРСР има заложени 102 млн. лв. за предотвратяване на природни бедствия, но за тях не са обявявани процедури за набиране на проекти. За да може обаче общините да се възползват от евросредствата, е необходимо да се адаптират съществуващи текстове на програмата и процедурите към извънредната ситуация в момента, каза министърът в Хасково.

Определени участъци и отделен брой съоръжения ще бъдат финансирани от други източници, като оперативната програма „Околна среда“, добави министър Дончев. Той отбеляза, че общините биха могли да получат техническа помощ за подготовката на проектите им.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници